Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
31 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rutger en Jasper vormen de survivalbrothers

Geplaatst op: 12 november 2016

Rutger en Jasper Eenkhoorn vormen sinds kort de Survivalbrothers. De twee jonge Genemuidenaren hebben de survivalsport ontdekt en willen zich daarmee inzetten voor goede doelen. Ze willen geld inzamelen voor kankeronderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Zaterdag zouden de broers aan de start staan van de Survivalrun in Vollenhove, maar Rutger moest zich voor aanvang met een hoofdblessure afmelden.

Wie nog nooit met ‘Veno in de Wetlands’ is geweest, weet vermoedelijk niet wat hij ziet. Mensen in alle leeftijdsklassen rennen door de bagger, klimmen over nauwelijks te nemen obstakels, worstelen door het water en moeten zelfs onder een duiker van de provinciale weg door. Uiteindelijk finishen ze op een laatste hindernis in een gracht. Volledig besmeurd met modder, uitgeput en bijna bevangen van de kou kunnen ze dan de handen in de lucht steken. Waarna ze in een heuse ‘jakoezie’ weer een beetje bijkomen. Superieure topsport.

De jongste deelnemers hebben een iets minder grote lijdensweg, maar ook zij moeten waar beulswerk ondernemen. Jasper Eenkhoorn staat samen met teamleden van Thor uit Zwolle aan de streep. Kort voor de start slaat even wat paniek toe. “Kousen vergeten…”, schreeuwt hij richting vader Gerrit, waarna ze beide snel de kleedkamers van De Burght opzoeken. Toch nog ruim op tijd komen ze weer terug, met de kousen aan de handen. “Nodig om snel hindernissen te kunnen nemen”, vertelt Gerrit.

Die loopt nog een beetje bij te komen van de malheur vlak voor vertrek uit Genemuiden. “Rutger heeft zijn hoofd gestoten. Het licht deed hem pijn aan de ogen. Dan weet je wel hoe laat het is. Ontzettend balen”, vertelt Eenkhoorn over zijn zoon. Die heeft min of meer noodgedwongen een nieuwe sport ontdekt. “Hij heeft al anderhalf jaar last van knieklachten. Wil je op hoog niveau schaatsen, dan moet je veel oefeningen doen waarbij de knieën zwaar belast worden. Daarom moesten we een keuze maken”, legt Eenkhoorn uit.

En die keuze is gevonden in Zwolle. Thor is een grote vereniging en staat alleen in Vollenhove al met honderd man aan de start. Wedstrijden vinden plaats door het hele land en bikkelen staat altijd centraal. “Ik denk dat Rutger zich snel kan aanpassen. Bij Jasper is het even afwachten. Het is voor het eerst dat dat hij aan wedstrijden deelneemt, maar hij vindt het prachtig”, vertelt Eenkhoorn, terwijl Jasper zojuist in het stadspark van Vollenhove de eerste hindernis heeft genomen. Hij moet zich over een balk op drie meter hoogte zien te wormen. Dat lukt wonderwel.

Met de sportieve prestaties willen de broers zich opnieuw inzetten voor een goede doel. Rutger schaatste vorige seizoen al om geld op te halen voor KWF en sport nu mede voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Bovendien zetten de broers zich in voor een rookvrije generatie.

Bij de start- en finishlocatie komen ondertussen de volwassen deelnemers over de streep. Ondanks de ontberingen hebben ze een gelukzalige glimlach rond de mond. Afzien is ook genieten blijkbaar.

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500