Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Elma de Vries denkt nog niet aan stoppen

Geplaatst op: 13 november 2016

Elma de Vries sprak onlangs tijdens een fietsronde met een jonge teamgenote over haar vroege loopbaan. Ze noemde schaatsers als Olde Heuvel waarmee ze toen samen reed. “Daphne keek me met grote ogen aan. Ze had nog nooit van al die namen gehoord. ‘Toen was ik drie jaar…’, zei ze”, glimlachte De Vries in het Genemuiden Actueel Sportcafé. Met andere woorden: Elma de Vries is met haar 33 jaar een veterane geworden.

Haar loopbaan is dan ook imposant. Ze won de Alternatieve Elfstedentocht, maar reed op een Worldcup ook Cindy Klassen naar huis en startte tijdens de Olympische Spelen. Ook bij het inline skaten boekte ze resultaten. Ze kwam dan ook als groot talent en met twee WK titels bij de junioren over naar de senioren. Na een goed eerste jaar ging het volgens De Vries ‘gruwelijk mis’. “Ik raakte overtraind. In plaats van Worldcups rijden lag ik op de bank. Ik ging extra trainen om toch het EK te halen, maar ging alleen maar verder achteruit. Bij een eenvoudig loopje in het bos kon ik al niet volgen”, vertelt De Vries. “In die tijd trainden we tien tot twaalf keer in de week. En ik zat bij veel sterke mannen in het team”, legde ze ook uit.

De Vries ging daarna verder in de marathonwereld, al maakte ze nog regelmatig uitstapjes naar het langebaan schaatsen. Ze stond aan de start bij een EK en schaatste tijdens de Olympische Spelen van 2010 naar een elfde plek op de Olympisch Spelen. “Een fantastische ervaring, al was het resultaat matig. Ik ben iemand die een fijne en stabiele omgeving nodig heeft om prestaties te leveren en dat was er niet altijd. Wat mijn mooiste zeges waren? Het NK Allround in 2010 en de Alternatieve Elfstedentocht, denk ik. En tijdens een Wordcup 1500 meter ben ik een keer als derde geëindigd. Ik kwam in de laatste bocht onder haar door. Mijn belangrijkste doel is nog het NK op natuurijs. Die zou ik graag winnen.”

Dat zou dan in het shirt van Palet moeten gebeuren. Het bedrijf uit Genemuiden is dit jaar haar sponsor. Met het jonge team boekt ze ook meteen successen. Dit weekeinde werd ze in Heerenveen vierde op de marathon en ze staat tweede in het tussenklassement van de Topdivisie. “Met onze ploeg gaan we altijd voor de overwinning. Ik heb liever dat er één wint dan dat we met vier man bij de eerste twintig eindigen. Ik rijd momenteel erg lekker. Een paar jaar terug heb ik wel eens nagedacht over stoppen, maar daar ben ik nu niet mee bezig.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500