Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuidenaren willen de Kilimanjaro op

Geplaatst op: 17 november 2016

Kampeerders zijn het niet en sporters al helemaal niet. Toch beklimmen Ferdinand en Claudia Verhoek en Marlieke Slurink in januari de grootste pukkel van Afrika. Ze lopen in zes dagen naar de top van de Kilimanjaro. Dat doen ze met 45 ondernemers uit de regio Zwolle en in de hoop om veel geld op te halen voor vier goede doelen.

“Mijn vader kreeg de uitnodiging om de Kilimanjaro te beklimmen…”, vertelt Ferdinand over de aanleiding. Hij kreeg de brief op zijn bureau en besloot samen met Claudia een voorlichtingsbijeenkomst te bezoeken. Ze waren snel om. “Dit is totaal iets anders dan wat we anders doen. Hooguit tennissen we af en toe, verder zijn we geen sporters. Bij dit project moet je de eigen grenzen opzoeken. Dat lijkt me een prachtige uitdaging. ‘We doen het gewoon’, zeiden we tegen elkaar”, vertelt Ferdinand.

Marlieke Slurink sloot zich even later bij het Verhoek-duo aan. Zomaar de Afrikaanse berg bestormen is er niet bij. “We moesten eerst een medisch onderzoek in de Isala Klinieken ondergaan. Dan moet je tien minuten zo maximaal mogelijk fietsen. Haal je de 80, dan kun je de Tour de France fietsen. Bij 35 mag je de Kilimanjaro op…”, glimlacht Claudia. Alle drie zaten ze boven die waarden en dus kon de voorbereiding beginnen.

Claudia is aan het sporten geslagen en Ferdinand en Marlieke zoeken het vooral in lange afstandswandelingen. “We hebben een keer 28 kilometer gelopen en doen regelmatig vijftien kilometer. De conditie is echter niet het grootste probleem. De Kilimanjaro is bijna zes kilometer hoog. Dat is wel even wat anders dan de Lemelerberg. We zijn wel met z’n allen een weekeinde in de Ardennen geweest om aan hoogteverschillen te wennen”, vertelt Marlieke.

De verschillende klimaatzones zijn een belangrijker obstakel. Van oerwoud en heide gaat de tocht uiteindelijk naar een soort poolklimaat. “Beneden is het in januari vermoedelijk 30 tot 40 graden en bovenop kan het zomaar 35 graden vriezen. En je komt in heel ijle lucht. Over de laatste 150 meter schijn je anderhalf uur te doen. Regelmatig raken mensen ziek op die hoogte. En daar kun je niet op trainen”, vertelt Claudia.

Komt bij dat het een zaak is van gezond blijven. Ook dat valt niet mee tijdens een zesdaagse expeditie in de bergen. “Lekker douchen zit er natuurlijk niet in. Daarom hamert de organisatie op hygiëne. Veel lopers haken af omdat ze een virus krijgen”, legt Marlieke uit. En de slaap vatten is ook een ding. De drie zijn geen kampeerders en moeten straks de nachten in een tentje doorbrengen. En dan niet op een goed verzorgde Nederlandse camping, maar op een onherbergzame berg.

Toch is het vertrouwen groot dat ze de top gaan halen. Daarmee volbrengen ze niet alleen een prestatie, maar ze hopen ook een groot bedrag op te halen voor vier goede doelen. Dat zijn Make a Wish, Intermezzo, Monicares Foundation en PEC Zwolle United.

Indien mensen of bedrijven de tocht willen steunen, kunnen ze contact opnemen met Claudia Verhoek via 0612450262 of claudiaverhoek@hotmail.com.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500