Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Beens Dredging wint waterinnovatieprijs

Geplaatst op: 19 november 2016

Afgelopen donderdag mocht Beens Dredging – onderdeel van Beens Groep – in de Rijtuigenloods in Amersfoort de Waterinnovatie Publieksprijs 2016 in ontvangst nemen. Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken elk jaar de Waterinnovatieprijs uit aan innovatieve projecten die passen bij de taken van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water, voldoende water en waterbewustzijn. Dit jaar waren er ruim 160 inzendingen. Het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de zandsproeimethode van Beens Dredging die toegepast is bij de kadeverbetering van de Nauernasche Vaart in Noord-Holland, voorgedragen voor deze Waterinnovatieprijs. De inzending is niet onopgemerkt gebleven.

Uit de ruim 160 inzendingen behoorde de werkmethode van Beens Dredging tot de 12 uiteindelijke genomineerden. Afgelopen donderdag mochten ze de Waterinnovatie Publieksprijs 2016 in ontvangst nemen. Ruim 4.000 mensen stemden via Waterinnovatieprijs.nl voor deze publieksprijs, een record in de geschiedenis van de Waterinnovatieprijs. 28% van de stemmen waren voor de zandsproeimethode.

Zandsproeimethode Nauernasche Vaart

Uit de toetsronde van 2011 bleek dat de kade langs de Nauernasche Vaart in Noord-Holland niet meer conform de eisen was. Een deel van de 10 kilometer lange kade voldeed niet aan de hoogtenorm. Bij een ander deel schoot de stabiliteit tekort. Het uitdenken van een oplossing voor de kadeverbetering op dit deel kende 2 uitdagingen: de beperkte bewegingsruimte, én het is een behoorlijk ‘fragiel dijkje’.

“De essentie van de toegepaste techniek is het aanbrengen van een laag zand in de teensloot. Het zand wordt op de baggerlaag gesproeid en dekt deze als een soort zanddeken af. Een aantal voordelen zijn: minder ruimtebeslag, minder overlast voor de omgeving, duurzaam hergebruik van de aanwezige baggerspecie als bouwstof en een directe verbetering van de stabiliteit van de dijk tijdens de uitvoering van de dijkverbetering”, vertelt Karst-Jan Beens, directeur van Beens Groep. “Geweldig dat we deze prijs in ontvangst mochten nemen. Deze methode hebben we ondertussen op meerdere locaties toegepast en veel waterschappen hebben hun interesse al laten blijken in deze werkwijze”.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500