Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Met haast naar Kerst

Geplaatst op: 23 december 2016

“We zijn door advent al op het spoor van Kerst gezet”, zegt dominee Olie. “En ook al wil je niet mee, het zit zo ingebakken in onze cultuur. Iedereen is onderweg naar kerst.” Zijn collega Postma beaamt dat: “Je leeft er echt naartoe.”

Voor de beide predikanten is het elk jaar ook weer een zoektocht. “Hoe kun je verrassen met het onbekende?”, zegt Olie. Postma: “Hoe breng je op een iets originelere manier dat Hij binnen mag komen? En uiteindelijk gaat het om Zijn tweede komst. De eerste komst herdenken, prima. Maar Hij zal opnieuw terugkomen, en dan zullen alle knieën voor Hem buigen, hetzij vrijwillig, hetzij verplicht.”

Olie sluit zich aan bij die woorden: “Leef je dan in afwachting of in verwachting? Genemuiden is vol van religie. Op zich is dat positief, maar je verlangt er toch naar dat het naar een relatie gaat, naar meer geloof.” Postma hoopt dat het nieuwe evenement Komt allen tezamen daaraan bijdraagt. “Het is belangrijk om ook maar iets te laten proeven van wat het evangelie kan en mag doen. Daar kan echt wat van uitgaan.”

Hij merkt op dat religie in ieder mens zit. “Men zoekt buiten God om naar houvast, en doet dat door middel van regels. Ik merk hier in Genemuiden niet meer of minder religie dan in mijn vorige gemeente, maar het heeft een andere vorm.” De hervormde dominee Olie baart dat zorgen. “We hebben hier een groepscultuur. Daardoor komen mensen die hier komen wonen niet in aanraking met het evangelie, maar met verstikkende regeltjes.”

Bij religie staat dan ook de mens centraal, betoogt de gereformeerde Postma. “Het geloof is een gave van God. Dat is ook het bevrijdende: buiten mij, vast in Christus. Buiten Hem is er geen vrede en dan moet je zoeken in de omstandigheden. Echte vrede ligt vast, los van de omstandigheden.”

Voor de hervormde predikant moeten mensen zich haasten naar die vrede. “Wij jagen elkaar over de kop. We hebben zeeën van vrije tijd, maar proppen ons korte leventje helemaal vol. Maria ging met haast naar Elisabeth, de herders haastten zich naar de kribbe. Ze waren vol van de boodschap van levensbelang. Wie haast, zal vinden.” Daar gaat het om bij Kerst, sluit Postma aan. “Hij moet in ons hart komen wonen, en dat wordt het 100 procent als we met heilige haast komen.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500