Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jaaroverzicht, deel 1

Geplaatst op: 27 december 2016

Extreme gladheid in Genemuiden leidt tot overlast en plezier.

De komende dagen loopt Genemuiden Actueel het lokale nieuws nog een keer door. Waar de wereld af en toe behoorlijk in brand stond, leek 2016 een relatief rustig jaar voor Genemuiden. Vandaag de start van de terugblik met de eerste maanden van 2016.

De jaarwisseling verloopt redelijk rustig. Brandweer en politie zijn er in ieder geval tevreden over. Eerste sportieve wapenfeiten waren voor het voetbalteam van Vebe dat het Zwartewaterland Toernooi editie 2015 won. Het jaar start weertechnisch gesproken nogal ijzig. Op 3 januari zijn er korte stroomonderbrekingen en die blijken een voorbode voor een absurd gladde dag twee dagen later. Heel Nederland glibbert en Genemuiden doet daar niet voor onder. Dat levert veel hachelijke momenten, maar ook speelplezier voor de kinderen op. Bovendien blijven de scholen dicht. De ijzeldag levert ook de drukste dag allertijden voor Genemuiden Actueel op: nog nooit keken zoveel mensen naar de lokale nieuwssite.

Van den Berg uit Zwartsluis opent een vestiging in Genemuiden. Die komt aan de Klaas Fuitestraat. Plannen van de Gereformeerde Gemeente om een deel van de kinderboerderij als parkeerruimte te mogen inlijven, leverden nogal wat ophef op. Harrie Rietman schrijft er een ingezonden brief over. Sportclub Genemuiden maakt de eerste aanwinst voor het volgende seizoen bekend: Danny Menting komt over van ACV.

Een spinningmarathon voor Zwartewaterland Helpt levert meer dan 10.000 euro op. De marathon vindt plaats bij De Eendracht. Hubo, Bosch Bloemen en Altena Tweewielers openen eind januari de Woody Passage. De drie winkels bundelen hun krachten in het oude Hubo-pand aan de Klaas Fuitestraat. Bij de pont wordt een bever gezien. Drukte bij de Zwartewaterruiters: in de manege is een plaatsingstoernooi voor de paralympische spelen in Rio de Janeiro.

Kapper Piet van Dijk opent de zaak van nichtje Kim Boes. De band 12×12 stopt er mee en neemt afscheid bij een daverend concert in d’ Overtoom. In februari wordt bekend dat Jan van Raalte de nieuwe trainer van Sportclub Genemuiden wordt. Hij komt over van Staphorst. Mede door de komst van Van Raalte besluit ‘De Duis’ dat hij na veel seizoenen gaat stoppen als elftalbegeleider. Sijm van Lente krijgt een koninklijke onderscheiding voor zijn vele vrijwilligerswerk.

Jerney van Dam opent een nagelstudio in de Langestraat. Jubileumjaren zijn er voor volleybalvereniging Ruutvoorn en kledingzaak De Groene Lantaarn. Masies Artien blijft maar 1 jaar bij Sportclub. Na het seizoen gaat hij spelen voor Rijnsburgse Boys. Sportclub maakt ondertussen en moeilijk jaar door en begint slecht aan de tweede seizoenshelft. Lang moet het vechten tegen degradatie.

Bij het Veer wordt een herdenkingsteken geplaatst, die Co Mateboer heeft gemaakt. De maquette herinnert aan de ramp met de pont in de jaren twintig. Restaurant de Biezen opent in maart weer de deuren. Een cateringbedrijf uit Rouveen gaat nieuw leven blazen in het etablissement. Lang duurt dat niet zo blijkt enige maanden later al. Het restaurant sluit de deuren, De Biezen gaat dan door als cateraar. Ook de naam moet vanwege juridische overwegingen worden aangepast in Zin.

Eind februari overlijdt cameraman Jan Pol van Breman.net. Jasper Bremmer gaat weg bij Sportclub Genemuiden. Hij gaat spelen bij Berkum in zijn geboortestad Zwolle. Van die club komt Dirk Muis juist naar Genemuiden, ook Wouter van der Molen uit Almere komt Genemuiden versterken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500