Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
19 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bibliotheek zoekt dringend vrijwilligers voor de VoorleesExpress

Geplaatst op: 2 januari 2017

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel bij gezinnen met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Zo vergroten zij het leesplezier en stimuleren ze de taalontwikkeling van de kinderen. De VoorleesExpress in Zwartewaterland is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, die als voorlezer aan de slag willen gaan. Niet alleen zeer dankbaar en belangrijk vrijwilligerswerk, ook nog eens goed voor je eigen ontwikkeling! Vooral voor Genemuiden is de Bibliotheek Zwartewaterland naarstig op zoek naar voorleesvrijwilligers. Twee gezinnen wachten hier op een voorlezer.

Geletterdheid is de grootste voorspeller van succes op school. Kinderen kunnen een taalachterstand ontwikkelen, doordat er te weinig met een kind is gelezen of gepraat. Door wekelijks een uurtje voor te lezen bij een vast gezin, laat de VoorleesExpress hen meer in aanraking komen met boeken en taal.

Aan de slag als voorlezer

Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vaste avond en een vaste tijd. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers getraind in het (interactief) voorlezen en het uitzoeken van goede materialen.

Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert een aantal voorlezersbijeenkomsten en brengt met de voorlezer drie keer een bezoek aan het gezin. Zij worden getraind en begeleid door de projectleiding.

Uitvoering VoorleesExpress door de Bibliotheek
De VoorleesExpress is een landelijk project, maar wordt in Zwartewaterland uitgevoerd door de lokale Bibliotheek. De Bibliotheek zorgt ervoor dat er voldoende vrijwilligers en gezinnen zijn, trainen de vrijwilligers op hun voorleesvaardigheden en geven advies over het kiezen van geschikte boeken. Vrijwilligers die interesse hebben kunnen zich aanmelden via voorleesexpress@bibliotheekzwartewaterland.nl. Als er onvoldoende vrijwilligers zich aanmelden voor dit project, kan het project De VoorleesExpress geen doorgang krijgen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500