Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Sportclub bespaart flink op energiekosten

Geplaatst op: 6 januari 2017

Sportclub Genemuiden heeft de verlichting op Sportpark de Wetering de afgelopen maand flink verduurzaamd. Vrijwilligers van de club hebben alle bestaande verlichting in de kantine, keuken, kleedkamers, gangen en toiletten omgezet naar LED, een verlichtingssoort die ten opzichte van de oude lampen 60% minder energie verbruikt. Sportclub koos voor LED verlichting van leverancier Saled, dat eerder al een groot LED scorebord aan de club leverde. 

Op 20 december werd begonnen met de installatie door de vrijwilligers. Nog voor het einde van het jaar werd de complete installatie afgerond. Doordat de volledige omzetting werd uitgevoerd tijdens de winterstop hebben de leden geen hinder ondervonden van de werkzaamheden. Alle gebouwen op het sportpark zijn nu volledig voorzien van duurzame LED verlichting.

Op het sportpark zijn in totaal meer dan 300 lampen geplaatst. Om precies te zijn gaat het om 306 stuks, van diverse types. Voor iedere ruimte is nauwkeurig bekeken welke lampen het meest geschikt zijn. Zo zijn bijvoorbeeld LED tubes, downlighters, inbouwspots, plafonnières en portiekarmaturen geplaatst. Alle gebouwen zijn hierdoor nu uitstekend verlicht.

Forse besparingen
Door de volledige omzetting naar LED verlichting gaat de vereniging ruim 60% besparen op energiekosten. Men gaat terug van een totaal wattage van 34.486 naar slechts 10.838 watt. De lichtopbrengst is sterk verbeterd ten opzichte van de oude verlichting. Voorheen was de lichtopbrengst 215 lux, terwijl dit nu 310 lux is. Bovendien reduceert de club de CO2-uitstoot en zwavel uitstoot met respectievelijk 13.385 kg en 10.050 gr per jaar. De totale investering is naar verwachting al binnen 26 maanden terugverdiend.
SC Genemuiden koos bij de aanschaf voor leverancier Saled uit Bunschoten-Spakenburg, dat eerder al een LED scorebord leverde en inmiddels vele bedrijven in Genemuiden heeft voorzien van duurzame verlichting.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500