Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 juni 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Uitbreiding industrie zorgt voor ‘hoofdbrekens’

Geplaatst op: 12 januari 2017

Dat de Genemuider bedrijven gaan of willen uitbreiden, of dat al doen, is een gegeven. Maar ongebreideld uitbreiden richting Hasselt, daar kan volgens voorzitter Berthran Selles van de Ondernemerskring Genemuiden (OK) geen sprake van zijn. “We moeten ook kijken wat we achterlaten en dat revitaliseren. Je moet het hele industrieterrein vitaal houden.” 

De OK was dinsdagavond bij elkaar voor de nieuwjaarsreceptie. In zijn toespraak zinspeelde Selles op de aanleg van een tweede rotonde op de Nieuwe Weg. Nu al vormen zich rond 8:00 en 17:00 files rond de rotonde. “Dat zijn westerse aangelegenheden, die moeten we hier niet hebben. Leg wat ons betreft een rotonde aan bij de Katoenstraat.”

Dat om het concreet te maken, licht hij even later toe. “Je kunt er van alles maken”, vindt hij. “Maar wij geven het signaal: denk erover na hoe je dat fileprobleem kunt oplossen.” De files zijn een rechtstreeks gevolg van de aantrekkende economie en in het verlengde daarvan de uitbreidende industrie. “Een paar jaar geleden zeiden we: ‘even rustig aan’. Nu neemt de economie toe en zetten we volop in op uitbreiden. We houden de gang erin, het staat dan ook prominent op de agenda.”

Eerst inbreiden is daarbij het credo; de ruimte is beperkt. “En de bedrijvigheid in Genemuiden kun je niet uit elkaar halen. Dat is allemaal inherent aan elkaar. Maar groei kan ook in de hoogte.”

Niet alleen bedrijven ervaren de gevolgen van de beperkte ruimte. De welhaast onstuimige groei leidt bij de gemeente ook tot de nodige hoofdbrekens, zo meldde burgemeester Bilder in zijn toespraak aan de ondernemers. “De vele vragen voor ruimte voor uitbreiding in de toekomst plaatsen ons voor behoorlijke problemen.”

De ondernemers, te gast bij Breman Centrale Diensten, kregen een interne bedrijfsfilm van Breman te zien, gemaakt ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van het bedrijf. Het bremanisme -zeggenschap en winst delen met medewerkers- wordt daarin uitgelegd. De historie van Breman, ooit begonnen als fietsenmakerij in de Langestraat, maakt deel uit van de film. “Wellicht kunnen we dit in ons eigen bedrijf gebruiken”, spoorde Selles zijn collega-ondernemers aan.

Of dat gebeurt, is nog maar de vraag. Reind Breman in de film: “We hebben veel bedrijven op bezoek gehad. Maar nergens voerde men het in.” Risco Balkenende, voormalig algemeen manager van Breman gaf desondanks mee in de film: “Als alle bedrijven het zouden doen, dan kom je een heel eind in de maatschappij.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500