Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Staatssecretaris heeft goede indruk van IJsselheem

Geplaatst op: 18 januari 2017

Koerhuis in gesprek met Van Rijn. Tekst en foto's: Enrico Kolk

“Het was kort, maar wel heel krachtig”, vindt Ciska Koerhuis. De medewerker van de Meente was in Myosotis in Kampen bij een bijeenkomst met staatssecretaris Van Rijn (Zorg). Koerhuis was, net als Tabitha Schurink uit Genemuiden die in de Hazelaar in Hasselt werkt, één van degenen die in gesprek mochten met de staatssecretaris.

“Dat IJsselheem vorig jaar op de lijst van slecht presterende zorginstellingen stond, is in de Meente hard aangekomen”, hield Koerhuis de staatssecretaris voor. “Het gaf een deuk in ons vertrouwen in het systeem. ‘Worden we dan echt afgerekend op de vinkjes?’ vroegen we ons af. Dat voelde echt als een dolk in de rug, want we deden juist zo ons best.”

En inderdaad, de vinkjes betekenen wel heel wat in de zorg. Medewerkster Henrieke de Vries van de Amandelboom in Kampen (ook IJsselheem) hield daarover een emotioneel betoog, wat ook in de zaal vol zorgers emoties opriep. “Waar wij op afgerekend worden, dat is de grote hoeveelheid lijsten die we moeten invullen. Soms denk ik dat ik meer heb aan mijn typediploma dan aan alle andere diploma’s. We werken, denken en overleggen ons suf.”

Een andere medewerker merkte op dat ze, toen ze begon, aan het zorgen was voor mensen. “Nu ben ik aan het zorgen dat de lijsten en de vinkjes voor elkaar komen. We hebben het uitgerekend, ik ben nu twee uur aan het zorgen en zes uur met het papierwerk bezig op een dag van acht uur.” Alle risico’s zijn dichtgetimmerd, viel een collega haar bij. “En dat kan niet.”

Ook De Vries bestrijdt dat de mogelijkheid van het dichttimmeren van risico’s: “We moeten accepteren dat iemand kan scharrelen en vallen. En ook dat moeten we vastleggen, pas dan mag iemand vallen.” Schurink: “We moeten voor één bewoner al zoveel doen, en al die andere dan?”

Van Rijn nodigde De Vries, na haar betoog, uit voor een gesprek om regelgeving terug te dringen. “Uit ons gesprek gaat heel veel komen”, merkte hij gaandeweg op.  “Maar we kunnen niet alles afschaffen.” Nog twee maanden is Van Rijn missionair, dan zijn de verkiezingen. Het ziet er niet naar uit dat de PvdA-er nog terugkeert in een volgend kabinet. “Het schrappen van regels is niet alleen van mij afhankelijk”, merkt hij achteraf op. “Maar ik ga wel m’n best doen.”

Als Van Rijn zelf zorgbehoevend wordt en moet kiezen tussen privézorg en IJsselheem, kiest hij voor IJsselheem, antwoordde hij op een vraag van De Vries. Dat de instelling vorig jaar op ‘zijn’ zwarte lijst stond, is verleden tijd. “De problemen zijn opgelost. Ik heb een enorm goeie indruk gekregen van IJsselheem.”

En dat was de insteek van Koerhuis en Schurink. “Niet alles kan goed gaan”, merkt die laatste op. “We zijn geen robots.” Ze kijken met voldoening terug op de bijeenkomst. “Het was leuk om te doen”, vindt Koerhuis. “Je spreekt toch een beetje namens de hele Meente.”

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500