Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 november 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

NPV geeft gastlessen op basisscholen

Geplaatst op: 19 januari 2017

Tekst en foto Bas Wilberink/Stadskoerier

De Vrijwillige ThuisHulp (VTH) van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) afdeling Genemuiden gaat vanaf deze week gastlessen geven op de basisscholen in Genemuiden en de Kamperzeedijk.  Dit gebeurt onder de noemer “Vrijwillig Dichtbij”.

Met dit project wil de Vrijwillige ThuisHulp (VTH) meer betrokkenheid en bewustwording creëren bij de jongeren en de ouderen als het gaat om vrijwilligerswerk en mantelzorg. Medio vorig jaar hebben we al een proefles gegeven op een basisschool in Genemuiden en hier kregen we veel positieve reacties op, waarna ook de andere scholen in de tapijtstad werden aangeschreven. Het project kan gerealiseerd worden van een subsidiebedrag  dat de Genemuider NPV-afdeling en diens Vrijwillige ThuisHulp (VTH) wonnen met  de eerste prijs bij een door een landelijke  projekt uitgeschreven programma, dat eveneens de titel ‘Vrijwillig dichtbij’ droeg.

De gastlessen op de scholen worden kant en klaar aangeboden en zijn bedoeld voor groep 6 en 7 en duren een half uur. Een NPV-medewerker legt daarin uit wat vrijwilligerswerk precies inhoudt en op welke manier kinderen zich kunnen inzetten voor mensen die hulp nodig hebben. Het idee is dat leerlingen zelf ook bij iemand op bezoek gaan met een bloemetje en hun hulp aan te bieden. “Je kunt dan denken aan een klusje doen, een praatje maken, een spelletje”, legt Marja Rundervoort van NPV Genemuiden uit. “De kinderen kunnen bijvoorbeeld naar een ouder iemand uit hun familie, kerk of buurt. Dat mogen ze zelf weten.”

Door de zorginstelling Adullam gehandicaptenzorg  in Genemuiden zijn de goodie bags gemaakt, die de leerlingen meekrijgen van de NPV. “Daarin zit het bloemetje en wat praktische informatie van onze Vrijwillige ThuisHulp.  “Die kunnen ze dan geven aan de persoon die ze bezoeken. Een week later komen we dan terug op school voor een evaluatiemoment. De kinderen krijgen dan zelf ook nog een goodie bag.”

NPV Genemuiden hoopt dat het een jaarlijks terugkerend projekt wordt op de basisscholen. “We hebben al vele enthousiaste reacties gekregen op de proefles”, aldus Rundervoort. “Kinderen zien eerst misschien een beetje op tegen het bezoekje, maar als ze eenmaal geweest zijn vinden ze het erg leuk. En we merkten ook dat ouderen er echt voor gaan zitten en het zeker kunnen waarderen.”

En alles met het doel om jongeren in aanraking te laten komen met vrijwilligerswerk en mantelzorg. Want beide zijn hard nodig. Om die reden is de VTH van de NPV afdeling Genemuiden  al 12 jaar actief in Genemuiden en kan zij momenteel bogen op 30 vrijwilligers.

“Die is bedoeld om mantelzorgers en familie te ondersteunen bij hun zorgtaken”, “Daarnaast geven we ook terminale zorg. Daar hebben onze vrijwilligers een cursus voor gevolgd. We zijn een interkerkelijke organisatie. Daarnaast bieden we hulp aan mensen die niet bij een kerk zijn aangesloten.” Er zijn goede contacten met diverse instellingen zoals De Meente, het Steunpunt Mantelzorg, de huisartsen en de kerken.

Tot slot wil de Vrijwillige ThuisHulp (VTH) Genemuiden een oproep doen. We zijn op zoek naar vrijwilligers die een uurtje of enkele uurtjes per week/ per 2 weken/ per maand tijd hebben om ons te helpen.  Contact opnemen kan via telefoonnummer 06 – 465 842 53 of emailadres npvthuishulp@genemuiden.info

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500