Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Run voor Ruitenberg

Geplaatst op: 21 januari 2017

Foto Henk Kuik

Zorgboerderij Lenteheuvel was zaterdagmiddag start en finish van de eerste Rene Kids Centre Run. Aan dit initiatief van Richard Weijs, Geert Veenstra en Allard Teekens konden hardlopers en wandelaars meedoen. Die moesten de kou overwinnen.

Het RKC is een kindertehuis in Namibië dat op initiatief van voormalig marathonschaatser René Ruitenberg is gerealiseerd in de armste wijk van Rehoboth, een grote stad in Namibië. Veel mensen zitten er vast in een cirkel van hopeloosheid, drankmisbruik en gebrek aan geld en voedsel. Door aandacht, onderwijs en werkgelegenheid vinden honderden kinderen hier hoop voor de toekomst.

Het startte allemaal in 2007 toen Ruitenberg voor de derde keer in Nambië kwam. “Ik gaf voor die tijd al clinics inlineskaten en mountainbiken in Rehoboth, gecombineerd met evangelisatiewerk. Maar in 2007 zag ik iets wat me deed besluiten om nog veel meer voor de mensen hier te doen. Ik stond bij een vuilnisbelt waar 70 mensen woonden, waarvan 50 kinderen. Al die kinderen stonden om me heen, maar toen een vuilniswagen zijn vracht kwam lossen, stoven alle kinderen eropaf. Ze zochten tussen het afval naar resten voedsel. Ik vond dat zo schrijnend dat ik besloot meer te doen.”

Dat moment kwam er, want Ruitenberg ontmoette er Omar Magdalena, een vrouw van zo’n 60 jaar die al veel voor de kinderen in de wijk deed. Ruitenberg: “Ik raakte met haar in gesprek en zij is twee keer naar Nederland geweest. We besloten om samen te werken en begonnen in 2009 met de bouw van het René Kids Centre. Sinds 2010 verzorgen we hier allerlei programma’s, houden we een kidsclubmiddag en organiseren we allerlei activiteiten. We zingen met de kinderen, dansen en voorzien 1600 kinderen van warme maaltijden. Inmiddels hebben we 27 mensen fulltime in dienst die in het gebied wonen en zich volop bezighouden met deze activiteiten. Ook hebben we een agrarisch project. We hebben vijf hectare land gekocht en daar zijn al volop mais, bonen en tomaten geoogst die weer bij de armste mensen terechtkomen.”

Hoeveel er in Namibië ook al gerealiseerd is, er zijn nog volop plannen voor de toekomst. “We schaatsen elk jaar op de Weissenzee om geld op te halen. Het streven is dat elke deelnemer 1000 euro ophaalt. Momenteel zitten we al op een bedrag van 45.000 euro, maar dat wordt vermoedelijk nog veel meer. Dankzij al deze bedragen kunnen we de kinderen van hulp blijven voorzien. Het plan is nog om een sportacademie te beginnen en ook willen we proberen om het afval van de straat te verzamelen en te recyclen, zodat de stad wat schoner wordt. Hierbij werken we nauw samen met de lokale overheid.”

Het idee om een run te organiseren vanaf Lenteheuvel verliep via een collega van Ruitenberg die Allard Teekens kent vanuit de VEZ in Zwolle. Lenteheuvel wilde graag iets organiseren en zo kwam het idee op de proppen. Zo’n 25 deelnemers startten daarom om 13.00 uur onder een prachtig winterzonnetje, liepen 5, 10 of 21 kilometer en werden bij aankomst getrakteerd op een kop warme snert en een snee roggebrood.

Wie meer wil weten over het RKC of graag een bijdrage wil doen door middel van een donatie kan naar www.renekidscentre.nl gaan voor meer informatie.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500