Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe taalcoaches gezocht

Geplaatst op: 24 januari 2017

Taalpunt Zwartewaterland zoekt nieuwe taalvrijwilligers. Op dit moment begeleiden 36 taalvrijwilligers 53 taalvragers. Dit gebeurt hoofdzakelijk in de plaatselijke bibliotheken. Ook verwijst het Taalpunt taalvragers door naar taalverhogingslessen van het Deltion College in Genemuiden. Zij die Nederlands als 2e taal moeten leren zijn erg gebaat bij taalles van enthousiaste vrijwilligers.

Wie naar inburgeringsles gaat of staatsexamen Nederlands doet, vindt het vaak heel prettig om individueel of in een groepje extra hulp te krijgen om het spreken te oefenen en de woordenschat uit te breiden. Want dan kun je beter communiceren (en inburgeren). Maar ook het begrijpen van Nederlandse woorden, zinnen of uitdrukkingen is vaak moeilijk. Om over lezen en schrijven nog maar te zwijgen. Inwoners van gemeente Zwartewaterland, die geboren en getogen zijn in Nederland én moeite hebben met schrijven/lezen kunnen vanzelfsprekend ook bij het Taalpunt terecht voor een taalcoach om digitaal of op papier taalvaardiger te worden.

Eén keer per jaar worden inwoners van de gemeente Zwartewaterland in de gelegenheid gesteld om de basistraining voor taalvrijwilligers te volgen in de leeszaal van de bibliotheek in Hasselt. De training vindt dit voorjaar weer plaats op 4 woensdagmiddagen, te weten op 8 maart, 15 maart, 29 maart en 5 april van 14.00-17.00 uur. De cursusmaterialen zijn gratis en blijven in uw bezit.

Het gaat om 4 modules, waarbij informatie wordt gegeven over achtergronden taalvragers, NT2 (Nederlands als tweede taal), spreken, begeleiden bij lezen en begeleiden bij schrijven. Wie alle middagen heeft bijgewoond ontvangt het certificaat taalvrijwilliger van Taal voor het Leven.  Tijdens de training ontvangt u voldoende informatie om als taalcoach aan de slag te gaan, om een taalgroep te ondersteunen en/of als vrijwilliger te helpen bij Taalpunt Extra. Tijdens Taalpunt Extra, dat 1 keer per maand op donderdagavond plaats vindt in de leeszaal van de bibliotheek in Hasselt, kunnen mensen van allochtone afkomst aan de hand van wisselende thema’s oefenen in het spreken van de Nederlandse taal. Tevens wordt de woordenschat uitgebreid.

Bent u geïnteresseerd in het geven van taalles? Heeft u een onderwijsachtergrond? Dat is een pré!

Heeft u een opleiding gedaan of ervaring op een heel ander terrein (minimaal MBO-4 niveau), maar vindt u het leuk om ook iets zinvols te doen voor een ander? Geniet u van een goede gezondheid en vindt u het een uitdaging om taalles te geven aan volwassenen? Heeft u tijd om u minimaal 1 jaar aan het Taalpunt te binden voor 1 of meer uren per week? Zo ja, dan bent u van harte welkom op de voorlichtingsbijeenkomst in de bibliotheek te Hasselt op donderdag 16 februari van 19.00-20.00 uur. Op deze avond krijgt u informatie, kunt u vragen stellen en u opgeven.

Er is nog plaats voor 10 personen. Opgeven voor de basistraining taalvrijwilligers kan tot uiterlijk

24 februari bij Elly Potgieter, taalpuntdocent Zwartewaterland, ellypotgieter@live.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500