Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Amsterdam (column Nick Hoekman)

Geplaatst op: 1 februari 2017

Amsterdam ligt onder een deken van spanning. Bakfietsmoeders die kinderen met namen als Sterre, Bloem of Vlinder op de wereld hebben gezet, weten niet of respectievelijk Sterre, Bloem of Vlinder wel over dit tragische voorval heen gaan komen. Amsterdam is in de greep van iets werkelijk waar afschuwelijks. Ik hoor u denken: ‘Wat is er Nick? Is er in de grachten een man opgedoken (haha) die zich hetzelfde gedraagt en er net zo fijn op los aan het moorden is als die dude uit *Amsterdamned?’, ‘of is er een groep Roemeense bakfiets rovers die de bakfietsen + kinderen met de naam Sterre, Bloem of Vlinder stelen en ze op de Roemeense zwarte markt doorverkopen als Hollandse Circusaapjes?’.

Nee, het is nog veel erger. Er wonen in Amsterdam mensen die in het ziekenhuis van Amstelveen zijn geboren. U denkt: ‘Ja, dus?’. Inderdaad, ja, dus?

Er zijn dus mensen die zich hiervoor schamen .En men is nu bezig om een paar kraamkamers in dit ziekenhuis om te toveren tot Amsterdams grondgebied, om zo te zorgen dat er geen Amstelveen in hun paspoort komt te staan, maar Amsterdam.

In dagblad Het Parool stond deze week een artikel waarvan ik dacht dat het door de makers van ‘De Speld’ in elkaar was gezet. Helaas, het bleek geen satire, maar bittere ernst. Ik zal u even een paar leuke quotes citeren:

-Thomas, twintig jaar, uit Amstelveen:

“Komt er in de kroeg een lied van André Hazes voorbij, dan blèr ik de tekst foutloos mee, en het ­afgelopen seizoen heb ik maar twee thuiswedstrijden van Ajax gemist.”

“In de Arena ga ik soms ook stiekem wat platter praten. Kortom: ik voel me een Amsterdammer in hart en nieren.”

-Emilie, veertig jaar, uit  Amsterdam:

“Naar omstandigheden verliep de bevalling voorspoedig. Maar in het paspoort van mijn zoon Jules staat dus Apeldoorn, en dat vind ik jammer.”

-Esther, veertig jaar, uit Amsterdam:

“Mijn meiden luisteren continu naar André Hazes, niet junior maar senior. Het zijn rasechte Amsterdammertjes. Ze balen wel, ja. Het zijn weliswaar ­pubers en dan lijkt het leven sowieso zwaarder dan het is.”

“Maar elke keer dat ze moeten uitleggen dat ze niet in ­Amsterdam zijn geboren, is stom. Ik snap dat wel. Ik ben in Haarlem geboren, maar vanaf het moment dat ik voet aan de grond zette in Amsterdam, wist ik dat ik hier hoorde. Als ik door de ­Jordaan wandel en de Westerkerk ­boven de daken zie uittorenen, dan ben ik dolgelukkig.”

Ik vind dit echt zo prachtig, dat er mensen zijn die zich hier dus druk over maken. Waarom? Echt, waarom? Het is alleen om aan de buitenwereld te laten zien dat je uit Amsterdam komt.

Zelf ben ik geboren in Zwolle, maar opgegroeid in Genemuiden. In mijn paspoort staat dus dat ik uit Zwolle kom. Zit ik daar mee? Welnee, het gaat niet om wat er op het papiertje staat, maar wat je in je hart voelt. Genemuiden is mijn thuis, en als er geen Chinese voetbalclub mij voor heel veel geld naar Azië lonkt of de liefde mij uit de kop van Overijssel laat vertrekken, dan zit ik hier de rest van mijn leven met veel plezier.

Alhoewel, ik zing onder de douche ook mee met de liedjes van André Hazes, ga zo nu en dan wel eens naar Ajax en vind Café Nol in de jordaan by far het leukste café ter wereld. Ben ik dan nu een Gaellemuniger? Of een Amsterdammer?

* Amsterdamned, een film van Dick Maas. Een cultfilm, in de lijn van Flodder, maar dan met iets minder bloot. Flodder is daarom ook leuker.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500