Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwolle dringt ‘straatwervers’ terug

Geplaatst op: 7 februari 2017

Om overlast van straatwervers in de binnenstad aan te pakken gaat de gemeente Zwolle in overleg met Citycentrum Zwolle en ondernemers bij wijze van proef locaties aanwijzen voor straatwerving. Vanaf 1 maart mogen straatwervers en promotiewerkers alleen nog op de daarvoor aangewezen locaties hun werk doen.

Aanleiding voor de proef zijn klachten van bezoekers en winkeliers over het grote aantal straatwervers en de vele keren dat er in de stad geflyerd wordt.  Met name aan het begin van de Diezerstraat, nabij de Grote Markt, ondervinden zowel het winkelpubliek als ondernemers ter plaatse overlast. Sommige wervers zijn opdringerig of lopen een eind met passanten mee. Bij slecht weer staan ze onder de luifel van winkeliers.

Wethouder René de Heer: “Zwolle wil graag een gastvrije binnenstad zijn voor haar bezoekers. Die moeten geen hinder ondervinden van promotiewerkers. Maar zij moeten ook hun werk kunnen doen. Daarom gaan we nu met spelregels werken om het voor iedereen plezierig te houden.”

Vijf plekken
In overleg met de ondernemers en brancheorganisaties voor straatwerving zijn vijf plekken aangewezen waar straatwervers vanaf 1 maart mogen flyeren of samples uitdelen. Per locatie is in beginsel niet meer dan één team van twee wervers tegelijk aanwezig. De straatwervers werken met een landelijk reserveringssysteem, waarin ze zich kunnen aanmelden voor een bepaalde dag en plek. Daarbij geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Van maandag tot en met donderdag mogen straatwervers actief zijn op twee plekken in de Diezerstraat: ter hoogte van de Zuivelhoeve en ter hoogte van Ici Paris/Dunnink. Op vrijdag, zaterdag en koopzondagen mogen ze hun werk doen in het deel van de Luttekestraat bij het Grote Kerkplein en in de Diezerstraat ter hoogte van H&M Kids.

Samples mogen alleen worden uitgedeeld in de Luttekestraat/Grote Kerkplein en op het Meerminneplein bij Hudson’s Bay. De ondernemers rond deze locaties worden nog nader geïnformeerd.

De gemeente zal toezicht houden op de naleving van de afspraken. De proef loopt tot 1 oktober. Dan gaan alle betrokken partijen de proef evalueren.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500