Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Dominee Pieters kreeg veel liefde voor Genemuiden

Geplaatst op: 8 februari 2017

Garderen: Ds. W. Pieters

Genemuiden Actueel spoort de komende periode regelmatig mensen op die indruk op Genemuiden hebben gemaakt. Daarmee kijken we terug op hun periode in Genemuiden. Dit keer met dominee W. Pieters. Bijna twintig jaar was hij hervormd predikant in Genemuiden. Hij vertrok rond de eeuwwisseling naar het Canadese Springford om in 2005 terug te keren op Nederlandse bodem in Garderen, waar hij nog steeds werkt. Bas Jansen kijkt met Pieters terug op zijn tijd in Genemuiden en zijn kerkelijke gemeente van toen.

Maar liefst 19 jaar heeft u in Genemuiden gediend. Mist u de gemeente?

“Toen ik vertrok naar Canada had ik de intentie om nauw contact te onderhouden met gemeenteleden. Ik wilde veel banden aanhouden, maar dat bleek lastig in de praktijk. Geleidelijk is het wat van mij weggegaan. Niet dat ik dat bewust wilde, maar het gebeurde vanzelf. Maar ik heb heel veel liefde gekregen voor Genemuiden. Het is een houden van, maar hoe precies is voor mij ondefinieerbaar. 19 jaar lijkt lang, maar dat heb ik toentertijd nooit als lang ervaren. Dat geeft wel aan dat ik op mijn plek was.”

U heeft hier onlangs nog gepreekt, is dat anders dan op andere plaatsen?

“Ja, maar dat wordt wel minder. Elk jaar word ik weer gevraagd om een dienst te leiden. Geleidelijk zie ik minder gezichten, het vervreemdt dus wel. Uiteraard herken ik wel de oude garde, maar rond de diensten heb ik weinig tijd voor contact. Met de opening van het nieuwe kerkgebouw in 2013 was er gelegenheid elkaar te ontmoeten. Toen had ik tijd om tientallen mensen weer te spreken.”

Wat heeft u geleerd in Genemuiden?

“Toen ik in Genemuiden kwam op mijn 23ste, dacht ik dat ik alles al wist. Maar toen ik daar kwam, maakte ik kennis met andere meningen. Ik heb er ook leren relativeren door mijn contact met catechisanten. Vooraf zei een collega tegen mij: ‘Als je in Genemuiden catechisatie kunt geven, kan je dat in heel Nederland’. De Genemuider jeugd is ook wel rumoeriger dan over het algemeen. Als ik dat vergelijk met de situatie in Garderen nu, dan gaat het veel rustiger.

Verder heb ik in Genemuiden geleerd om niet zozeer naar mensen of meningen, maar naar de Bijbel te luisteren. Gaellemunigers zijn niet bang voor de dominee, en ze vragen gerust ‘dat zegt u nu wel, maar waar staat dat?’ Daardoor heb ik geleerd heel dicht bij die Bijbel te blijven.”

Wat zijn uw favoriete plekken in Genemuiden?

“Vooral de wandelingen in het buitengebied. Richting de Kamperzeedijk of Cellemuiden, of door het poldertje en over de Korenbeltweg. Ook heb ik fijne herinneringen aan de pastorie aan de Langestraat. In de achtertuin met het carillon dat over je heen beiert.”

Welke herinneringen uit uw tijd in Genemuiden zijn u het meest dierbaar?

“Dat is als het Woord kracht deed, vooral rondom ziekten en sterfgevallen. Daar heb ik ook vaak de beste band gekregen met mijn gemeentegeleden. Ook als we niet altijd dezelfde mening hadden. Zo werd ik met mijn afscheid door iemand bedankt voor de pastorale zorg die ik had geboden aan zijn moeder. Dat is me altijd bij gebleven. Waarom? Mijn preken waren, zoals het in de volksmond heet ‘te zwaar’ voor hem. Hij kwam nooit naar de diensten waar ik voorging. Maar toch mocht ik pastoraal wel dichtbij zijn.”

Ook iemand in gedachten die indruk heeft gemaakt in Genemuiden? De redactie hoort graag suggesties voor personen die wij kunnen ‘opsporen’. Mail naar redactie@genemuidenactueel.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500