Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Echtpaar Bultje ‘op de ketting’ naar Santiago en Rome

Geplaatst op: 9 februari 2017

‘Huisartsenechtpaar’ Coen en Joke Bultje waren dinsdagavond ook aanwezig bij Umme de Toafel in d’ Olde Soldoat. Ze vertelden over hun fietsreis naar Santiago de Compostela en een aanstaande reis naar Rome. Ook op de oer-Nederlandse tweewieler. “En op de ketting he…niet elektrisch”, zei Coen Bultje er voor de zekerheid bij.

“Spirituele, cultuurhistorische en sportieve’ redenen brachten het echtpaar uit Sint Jansklooster op de fiets richting bedevaartsoord Santiago de Compostela. De afstand volbrachten ze in twee grote etappes. Ze fietsten eerst van onder de watertoren naar Zuid-Frankrijk en begonnen daar later aan het laatste traject naar Spanje. “Het mooie van zo’n tocht is dat je dingen kunt relativeren en loslaten. Je hebt de tijd voor momenten van berusting. Even in een kapelletje zitten en luisteren naar de stilte. Dat doe je op gewone werkdagen niet zo snel…”, vertelt Joke Bultje over het spirituele aspect van de expeditie.

De ontmoetingen onderweg zijn soms bijzonder. “Toen we in zo’n kapel zaten, kwam een vrouw aan lopen die ons een schelp gaf. Dat is het symbool van de bedevaartstocht naar Santiago. Als echte Nederlanders denk je dan meteen dat je daarvoor moet betalen, maar dat wimpelde ze af. Ze gaf die schelp echt uit haar hart. Ik herinner me ook een ontmoeting met een vrouw die vertelde over haar zoon die aan heroïne verslaafd was. Dankzij de hulp van een organisatie was hij er bovenop gekomen en had hij zelfs een baan. Uit dankbaarheid daarvoor liep ze de tocht”, vertelt Joke Bultje, die vanwege een recente stemoperatie van Coen het meeste het woord moest voeren.

Zoals voor veel bedevaartswandelaars- of fietsers was de aankomst in Santiago de Compostela een teleurstelling voor het echtpaar. Het betekent immers het einde van een tocht, het dagelijkse leven nadert weer. “In ons geval stond de grote kathedraal ook nog in de steigers. Die zag er niet uit. Daardoor was de aankomst een beetje een anti-climax, maar de reis op zich was geweldig.”

In de volle Olde Soldoat musiceerde Coen Bultje ook samen met Hans van ’t Noordende en zangeres Ans uit Emmeloord tussen de interviews door.


Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500