Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Bedrijfsdammen uniek in Nederland

Geplaatst op: 17 februari 2017

Installatiebedrijf Breman wint het door de Rabobank gesponsorde bedrijfsdammen.

“Uniek in Nederland”, zegt Henk Klasen van damvereniging O&O in een overvolle Kaaihof. Daar vindt de 45e editie van het bedrijfsdamtoernooi plaats met 28 teams en 168 dammers. “Wij hadden vanavond een damjournalist te gast en die keek zijn ogen uit. Dit komt nergens zo van de grond als in Genemuiden”, zegt Klasen.

Want het gaat ronduit slecht met de damsport in Nederland. Die vergrijst in hoog tempo, ook in Genemuiden. “Ooit hadden we vijftig senioren en dertig jeugdleden. Nu moeten we het doen met zestien leden. In de regio is het overal hetzelfde. Veel verenigingen zijn al opgeheven. Ook bij ons gaan er alleen maar mensen af en er komt niks bij. Op deze manier houdt het ooit op”, weet Klasen.

Het contrast met het bedrijfsdamtoernooi is groot. Dat is een soort hype. “Aanvankelijk hadden we zelfs 32 teams die zich inschreven. Dat zou een record zijn, maar eigenlijk ook te veel. Daarom waren we bijna blij dat er nog wat afhaakten. Deelnemers komen voor de gezelligheid en de sfeer. Iedereen die een keer meedoet, komt een volgende keer weer”, zegt Klasen.

Maar een nieuw lid houdt O&O nooit aan het succesnummer over. “Wij vragen ons natuurlijk ook af waarom dat is, maar we weten het niet. Mensen hebben tegenwoordig zoveel te doen, jongeren kunnen uit heel veel activiteiten kiezen. Terwijl er in Genemuiden veel goede dammers zijn. Als alle goede ex-leden terugkeren, zouden we op landelijk niveau spelen.”

Een aantal van die oud-leden deed donderdagavond uiteraard ook mee. Dammersfamilie Van Olst bijvoorbeeld, al kwamen de ‘poedels’ dit jaar niet voor de overwinning. Die moesten ze laten aan het team van Installatiebedrijf Breman, met daarin onder meer O&O-dammer Egbert Sluiter.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500