29 maart 2024 t’ Olde Staduus

Sportclub wint streekderby van Staphorst

Geplaatst op: 18 februari 2017

Een typisch streekderby-tafereel. Tekst en foto's Erik Driessen

Na twee keer ongelukkig puntverlies in de slotfase, was het nu Sportclub Genemuiden dat in de slotfase de wat gelukkige winnaar was. Uitgerekend tegen streekgenoot Staphorst schoot Omar Kavak in de 90e minuut een strafschop binnen, waardoor de derby met 2-1 een prooi was voor Genemuiden. Onverdiend was dat niet, al zal Staphorst daar vermoedelijk anders over denken. De ploeg van trainer Jan Vlap raakte drie keer het houtwerk.

Genemuiden en Staphorst maakten er een aantrekkelijker duel van dan tijdens de heenwedstrijd in Staphorst. Wellicht zorgde de blauwe lucht wat dat betreft voor de motivatie. Staphorst haalde daar aanvankelijk de meeste energie uit. De buren hadden meer balbezit en kregen ook kansen. Na zeven minuten werd een doelpunt vanwege buitenspel afgekeurd en Van der Molen moest een inzet van Brakke van de lijn halen. Na een dik kwartier was het echter wel raak en kwam Staphorst verdiend op 0-1.

Sportclub vocht zich daarna terug in de wedstrijd en kreeg steeds meer de overhand, al kwam de ploeg goed weg toen Staphorst vanuit een corner de paal raakte. Aan de andere kant waren Menting en Kavak gevaarlijk. Het meest dodelijk voor Staphorst bleek echter de eigen goalie. Die schoot na een half uur de bal tegen Menting op, waarna die Drent kinderlijk eenvoudig de gelijkmaker binnen kon tikken. Daarna was Sportclub duidelijk beter, maar de ploeg liet drie mogelijkheden liggen.

Ook in de tweede helft bleef Genemuiden een licht overwicht houden, maar Staphorst bleef ook gevaarlijk. Rob Mijnheer raakte bijvoorbeeld na een uur spelen de lat. Kavak was zaterdag opnieuw een lastpak van jewelste. Een lastpak die voor verdedigers akelig kort kan wegdraaien en dan meteen op goal schiet. Zo zorgde hij ook zaterdag een aantal keren voor gevaar, maar het vizier stond net niet helemaal op scherp.

Daardoor leek de wedstrijd op een gelijkspel af te steven. Staphorst was in de laatste minuten wel weer wat dreigender en opnieuw raakte het de paal. Bij een uitbraak van Genemuiden werd Van der Kolk echter neergelegd, waarna de goed leidende scheidsrechter de bal op de stip legde. Tot ongeloof van alles wat Staphorst was. Kavak had daar terecht geen boodschap aan en schoot eenvoudig binnen. Genemuiden deed daarmee goede zaken bovenin. Koploper DOVO ging bij AZSV onderuit. Apeldoorn en ACV wonnen wel.

Tenslotte notitie voor Staphorst-trainer Jan Vlap: de Staphorsters hadden zaterdag aanzienlijk meer blessurebehandelingen nodig dan de Genemuidenaren.