Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verplaatsen brug Zwartsluis ‘spannend’

Geplaatst op: 18 februari 2017

foto: Erik Eenkhoorn

De Meppelerdiepsluisbrug is na het weekeinde weer volledig nieuw. Dat zegt woordvoerder Arissen van Rijkswaterstaat die zaterdagochtend de regionale media rondleidt over het bouwterrein bij de sluis. “Alles wat je aan de buitenkant niet ziet, is vervangen. Inclusief de motor. En wat aan de buitenkant er niet meer nieuw uitziet, vervangen we dit weekeinde ook. Zwartsluis heeft straks een compleet nieuwe brug.”

De huidige motoren zijn dus maar tijdelijk in gebruik geweest. Dat was de goedkoopste oplossing. “Anders had er een tijdelijke kelder gebouwd moeten worden. Dat was duurder geweest. Daarom koos de aannemer voor deze oplossing. Wat er met de huidige motoren gaat gebeuren weet ik niet. Misschien zijn die wel afgeschreven”, aldus de woordvoerder, die zijn verhaal begint in woning Tjalk 18. Daar zitten het hele project al veel werknemers van de aannemers. Bedoeling is dat het huis later weer in de verkoop gaat.

Paul Hogenwerf van de Antea Group leidt de journalisten vervolgens omhoog naar de werkzaamheden. Dit weekeinde werken een kleine vijftig mensen aan operatie brug. “Natuurlijk is dit spannend. Je moet tijdens dit weekeinde voortdurend schakelen en twee dagen voor dit project is best kort. Je moet voortdurend inspelen op veranderingen”, zegt Hogenwerf. Zijn Rijkswaterstaat-collega vult aan. “Er wordt ook met veel belangstelling naar dit project gekeken, ook gezien de gebeurtenissen in Alphen aan de Rijn. Wat het voor mij vooral speciaal maakt is de kleine ruimte waarin zoveel moet gebeuren. Dat maakt dit project uniek.”

De operatie begon vrijdagavond om 22.00 uur. De dagen ervoor was er al veel materiaal aangeleverd. “Vrijdagavond zijn we begonnen met het los halen van alle elementen. Om 03.00 uur is het zelfrijdende voertuig van Mammoet gaan rijden. We zijn de rest van de dag bezig met het verplaatsen van onderdelen. Een ponton gaat het brugdek verplaatsen. Dat staat voor vannacht gepland. Uiteindelijk zijn zondag aan het einde van de middag alle onderdelen verplaatst. Dan sluiten we de motor en de besturing aan”, aldus Arissen.

Ondertussen is dan de noodbrug gearriveerd die komende week het wegverkeer van dienst is. Rijkswaterstaat gaat dan tot en met vrijdag uitgebreid testen. “Daar is een compleet draaiboek voor wanneer we wat gaan testen. Er zitten ongelooflijk veel onderdelen in de brug. Veiligheid gaat ook voor alles. Het testen is zeker niet eerder klaar dan vrijdag”, aldus de Rijkswaterstaat-woordvoerder. Op die dag moet het scheepvaartverkeer weer gebruik kunnen maken van de Meppelerdiepsluis.

Belangstellenden die de werkzaamheden willen zien, kunnen kijken op het terras langs het kanaal. Dat is bereikbaar via het speeltuintje in De Tjalk.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500