Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eerste melktap van Zwartewaterland

Geplaatst op: 1 maart 2017

Nieuw in Zwartewaterland: een melktap waaruit consumenten dag en nacht verse melk kunnen halen. Het apparaat staat sinds vandaag op het erf bij Natuurboerderij Hogeboom aan de Verkavelingsweg tussen Hasselt en Zwolle. Het is een nieuwe tak binnen het bedrijf dat Hendo Hogeboom met zijn ouders runt. “We kregen steeds vaker de vraag of we verse melk verkochten…”, zegt Hogeboom over de melktap.

De eerste klanten rijden woensdagochtend ook meteen het erf op. Voor Hogeboom is het ook nog even zoeken hoe het recent gearriveerde apparaat werkt. Bij de eerste fles morst hij een paar druppels melk, maar verder is het een typisch geval van kind kan de was doen: euro er in, glazen fles onder de tap plaatsen en er kan weinig misgaan. “Een liter melk kost een euro en je kunt er ook een kan voor een paar liter onder plaatsen. Een fles kun je voor een euro kopen en vervolgens steeds hergebruiken”, legt Hogeboom uit over zijn ‘Melk uut Asselt’.

Die titel past bij ‘Eui uut Asselt’ wat hij ook al enige tijd verkoopt. En voor de liefhebbers is er ook vlees uit Hasselt. Elke zaterdag tussen 10.00 en 11.0 uur is de ‘winkel’ geopend voor rund- en schapenvlees, al zijn consumenten eigenlijk altijd wel welkom. “De vleesverkoop gaat heel goed. Er is zelfs meer vraag dan vlees. Dan kun je het wel inkopen, maar dat is niet wat we willen. We willen echt ‘eigen vlees’ verkopen”, vertelt Hogeboom, terwijl hij wijst op een weiland met Galloways. Daarvan komt het vlees af. In de zomer lopen ze in de uiterwaarden, nu nog in het weiland langs de Verkavelingsweg. Dat wordt ook geprepareerd voor de dieren. In het weiland staan een groot aantal sprieten die moeten uitgroeien tot knotwilgen, zodat de Galloways straks ‘uit het weer’ staan.

Buiten de koeien, schapen en Galloways heeft Hogeboom sinds vorig jaar nog een bedrijfstak ontwikkeld. In een schuur laat hij een huifkar zien, waarin 22 volwassenen én drie rolstoelers kunnen zitten. “Vorig jaar hebben we best veel ritjes gemaakt, waaronder naar de kievitsbloemen in De Brommerd, maar uiteraard zijn ook andere routes mogelijk. Tochten zijn te reserveren via Hanzestad Hasselt, maar groepen kunnen zich ook bij ons zelf melden”, legt Hogeboom uit, die wel aan dergelijke uitstapjes is gewend. Regelmatig werkt hij ook nog als buschauffeur.

Met de melktap stapt Hogeboom, derde generatie agrariër op deze plek, weer een nieuwe wereld binnen. De tap staat in een huisje langs de weg. ‘Melktap, Open’, staat er op strobalen geschreven. “Wat we ervan verwachten? Dat is moeilijk te zeggen, maar we verwachten er wel wat van, anders koop je dit niet”, glimlacht Hogeboom. Een keer proeven doet wonderen, denkt hij. “Dit is melk waar verder niets mee is gebeurd. Verser kan niet. De koeien krijgen bovendien alleen maar natuurlijk voer, waaronder natuurlijk kievitsbloemen. En dat proef je echt.”

Burgemeester Bilder opent op Koningsdag de melktap officieel, maar sinds 1 maart kunnen consumenten die smaak al proeven. Ze moeten daarvoor overigens wel geldstukken meenemen, want aan de tap is geen pinautomaat bevestigd.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500