Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Schoolplaten van Koekkoek in ’t Olde Staduus

Geplaatst op: 3 maart 2017

In ’t Olde Staduus zijn in de maand maart oude schoolplaten te zien van M.A. Koekkoek.  De schoolplaten zijn vaak gebruikt en dragen daar de sporen van. Talloze schoolkinderen hebben geboeid naar deze platen gekeken. Het gaat om de natuurplaten over dieren in en buiten Nederland. Koekkoek maakte verschillende series schoolplaten, van de kleine dieren in het bos, de vissen in de Noordzee tot de flora en fauna in het Braziliaanse oerwoud.

Marinus Adrianus Koekoek is het meest bekend geworden door zijn schoolplaten. Minder bekend is dat hij behoorde tot de vierde generatie van de beroemde schildersfamilie Koekkoek. Werken van deze familie, vooral zeegezichten en landschappen, hangen in de grote Nederlandse musea. M.A. Koekoek werd ook bekend door het illustreren van wetenschappelijke werken die verschenen in binnen- en buitenland, zoals ‘De Vogels van Nederland’ van prof. E.D. van Oort, waarvoor hij alle 407 illustraties maakte.

De schoolplaat voor het bord, de meester of juffrouw met de aanwijsstok er naast, en dan kwam er een mooi verhaal. Wie nog altijd met warme gevoelens hier aan denkt, is hartelijk welkom in ’t Olde Staduus.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500