Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
6 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Schoonmaakdag in De Wieden

Geplaatst op: 7 maart 2017

Gemeente Steenwijkerland, ROVA en Natuurmonumenten ruimen op 25 maart De Wieden op. Dat zo’n schoonmaakdag nodig blijft, laat toezichthouder Jan de Waal van Natuurmonumenten zien tijdens een rondje door het gebied. “En dan moet het voorjaar nog beginnen. Dat is vaak de periode dat we de meeste dumpingen aantreffen…”, zegt De Waal.

“Televisies, koelkasten, wasmachines, autobanden… eigenlijk kijk ik nergens meer van op”, zegt De Waal onderweg van het beheerkantoor aan de Ronduite naar het surfstrandje aan de Belterwijde. Dat is zijn eerste tussenstop van de dag. Zes jaar lang houdt hij elke maandag voor Natuurmonumenten toezicht in De Wieden. Tussen alle schoonheid en bijzondere waarnemingen door, ziet hij ook veel afval.

Het schitterende uitzicht op het water, het riet en de watertoren van Sint Jansklooster wordt ook deze maandag enigszins vertroebeld bij het strandje. Lege broodzakken, blikjes bier en pakken appelsap liggen in het gras. “’Neem het even mee’, zou ik zeggen”, zucht De Waal, die vijf minuten later bij de Kiersche Wijde buiten Wanneperveen meer rommel ziet liggen. Sinaasappelschillen zijn minder erg dan het groene gevaarte in een sloot. Met een grijper diept De Waal een tuinstoel op. Een leesbril op een tafeltje laat hij voor de zekerheid liggen. “Kan nog worden opgehaald…”, denkt De Waal.

De ligstoel blijkt de grootste vangst van deze maandagochtend. Bij De Auken, tussen Giethoorn en Steenwijk, ligt nog wel een wc-bril langs de weg. Tuinafval, lege zakken chips, toiletpapier en bierblikjes vormen de rest van het decor. Ze verpesten voor De Waal niet zijn liefde voor de natuur. Regelmatig zet hij zijn verrekijker voor zijn ogen. “Hier zie je nog wel eens een ijsvogeltje…”, klinkt het dan bijvoorbeeld.

Dat is voor hem de charme van het vrijwilligerswerk. De voormalige automonteur geniet vooral van De Wieden. “In de natuur, tussen de mensen en de dieren. De schoonheid van De Wieden vervelen nooit en je ziet altijd wat bijzonders.”

Tijdens de grote schoonmaakdag op 25 maart komen de vrijwilligers ook op moeilijker begaanbare plekken. Met boten maken ze het vaarwater van Belt-Schutsloot, Dwarsgracht, Giethoorn en Wanneperveen schoon. Vooral de oostelijke oevers kunnen zo’n schoonmaakbeurt goed gebruiken, weet De Waal uit ervaring. In de zomermaanden vaart hij er regelmatig naartoe.

De schoonmaakdag moet De Wieden klaarmaken voor het voorjaar. Alle hulp is daarbij welkom. Mensen die ook een dag lekker in de natuur willen werken en De Wieden willen laten ‘stralen’, kunnen contact opnemen met:

Henk Bols, Gemeente Steenwijkerland, tel: 14 0521

henk.bols@steenwijkerland.nl
Erica Prikken, Natuurmonumenten, tel: 0622 370837,

e.prikken@natuurmonumenten.nl

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500