Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Journalist Ruesink vertelt opmerkelijke verhalen in d’ Overtoom

Geplaatst op: 12 maart 2017

Dolf Ruesink in gesprek met ABBA.

Hij interviewde Jomanda die alleen per briefjes wilde communiceren, rukte uit voor een interview met een chimpansee, schreef een boek over Normaal en sprak de grote namen in de wereld. Journalist Dolf Ruesink vertelt op maandag 13 maart in d’ Overtoom over zijn opmerkelijke belevenissen. Met twee dagen later de verkiezingen op de kalender mag de politiek niet ontbreken in zijn betoog. Ruesink gaat onder meer in op de harde en zachte kanten van Geert Wilders.

Ruesink komt uit een Twents arbeidersgezin. Alle vier zonen raakten in de journalistiek verzeild. Uniek in de wereld vermoedelijk. “Ik ben 64. In mijn jeugd had je geen televisie, geen auto, geen telefoon. Je moest jezelf vermaken en dat deed je door fantasie te gebruiken. En die werd aangewakkerd door het lezen van de boeken, alles tussen Kameleon en Winnetou. Daardoor waande ik mij als kind al snel in het wilde westen. Het avontuur heeft me altijd getrokken.”

De vrijheid ook. Veel journalisten schrijven alleen over bijvoorbeeld sport of politiek, maar Ruesink is de Sven Kramer van het journaille. Een favoriet metier heeft hij als journalist van Tubantia niet. “Ik heb een vrije baan, die niemand van mijn collega’s ambieert. Ze kiezen voor zekerheid, ik juist voor de vrijheid. Ik ben vaak op pad en er gebeuren altijd onverwachte dingen. Gasten die niet komen opdagen of merkwaardige gebeurtenissen. Ik moest een keer Christine mcVie interviewen die me de nieuwe plaat van Fleetwood Mac zou laten horen. Bij elk nummer dronk ze een glas wijn. Na twaalf nummers was ze stomdronken.”

En dus besloot de begeleider van de platenmaatschappij dat een interview nu niet goed uit kwam. McVie werd naar een bed gedirigeerd en uren later mocht Ruesink in een stoel naast het bed plaatsnemen. “Daar kwam natuurlijk geen verstandig woord uit. Dat soort verhalen heb ik gebundeld in een boek dat ‘op het uitgelezen moment’ heet. Vaak ben ik op het goede moment aanwezig, door toeval of intuïtie. Met Pim Fortuyn had ik bijvoorbeeld een afspraak op de dag dat hij drie taarten in zijn gezicht kreeg. Dat interview ging niet door, maar ik was wel op een bijzonder moment aanwezig.”

Met dat boek op zijn conduitestaat reist Ruesink momenteel de regio door. Overal vertelt hij zijn verhalen, daarbij overigens stevig uitgenodigd door de aanwezigen. “Ik noem het geen lezing: ik lees wel eens wat voor, maar ik doe eigenlijk alles uit mijn hoofd. Het is geen eenrichtingsverkeer. Ik vertel verhalen over mensen of onderwerpen waarover mensen wat willen horen. Van voetbal tot popmuziek en politiek. Momenteel ontvang ik elke dag een lijsttrekker en daar vertel ik natuurlijk ook over in Genemuiden.”

Geert Wilders komt zeker aan bod. Ruesink heeft toegang tot de zorgvuldig afgeschermde politicus. “Ik heb hem een aantal keren gesproken en ben een van de weinigen die op zijn kamer is geweest. Wilders heeft een harde kant, de manier waarop hij zich in de media uit. Maar ik heb ook een zachte kant aan hem ontdekt. Welke? Dat vertel ik straks wel in Genemuiden…”

Ruesink reisde de hele wereld over. Hij schreef bijvoorbeeld ook reportages over de oorlog in Afghanistan, waarbij hij ook het paleis van president Karzai bezocht. “Maar in Genemuiden ben ik nog nooit geweest”, lacht de Tukker. De hele regio kent hij eigenlijk niet zo goed. “De hele wereld is in Giethoorn geweest, maar ik niet.”

Dat maakt de verhalen tijdens het CultCafé op maandag 13 maart er niet minder om.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500