Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vrogger (2) (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 14 maart 2017

Vrogger was het leven dus simpel. Je had Heineken, Amstel of Grolsch en geen bierkaart van 46 kantjes. De politiek was net zo overzichtelijk. Veel meer dan CDA, PvdA en VVD was er niet, ondanks dat veel Genemuidenaren op de SGP stemden en een enkeling vermoedelijk op een linkse of een rechtse partij. Tegenwoordig zijn er zo ongeveer meer partijen dan Kamerzetels. Iedereen met een mening begint voor zichzelf. Nog even en we hebben zestien miljoen splinterfracties.

Vrogger vertrouwde je op politici. Mensen als vadertje Drees of De Jong bestuurden het land en dan kwam het ongetwijfeld allemaal wel goed. Burgers fronsten ongetwijfeld hun wenkbrauwen af en toe, maar de gedachte om dan zelf maar een partij te beginnen kwam niet in ze op. Op Hans van Mierlo en boer Koekoek na misschien. Tegenwoordig is politiek net als voetbal: zestien miljoen Nederlanders hebben er meer verstand van dan de bondscoach of de premier.

En dan denken ze gerust verder dan de sloop van het Veerhuis of de Mulo in Zwartsluis. Net zo gemakkelijk debatteren we allemaal mee over de Brexit, de binnenlandse situatie in pakweg Burkina-Faso en de provinciale politiek van Uruguay. Dat het een schande is en dat die Zuid-Amerikanen liever de tango dansen dan aan het werk gaan. Om over die Grieken maar te zwijgen. Die liggen de hele dag op het strand te genieten van onze centen. En wij maar werken.

Zelf heb ik niet zo’n sterke mening en een visionair ben ik al helemaal niet. Hooguit ben ik wat verbaasd over mensen die doen alsof we in een derdewereldland wonen, terwijl we volgens mij in het prettigste land op deze aarde wonen. Al vertroebeld de rust van de Wieden en de Mastenbroekerpolder misschien mijn blik. Ik zie gemaaide rietlanden, groene landerijen en het kabbelende Zwartewater. Misschien razen buiten dit rustgevende land van water stormen waarvan ik geen weet heb. Of waarvan ik hoop dat ze ons niet bereiken. Oogkleppen zijn me ook niet vreemd.

Vrogger wist je weken van tevoren op wie je ging stemmen. Nu heb ik minder dan 24 uur voordat de stembussen opengaan, nog geen beslissing genomen. Veel maakt het misschien ook niet uit. Straks hebben we een coalitie van twaalf partijen. Moet wel heel vreemd gaan als die van jou er dan niet tussen zit.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500