Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 oktober 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Campingbaas Eddie van der Wal geniet van De Wieden

Geplaatst op: 15 maart 2017

Eddie van der Wal runde lang een praktijk aan de Simondsstraat, maar tegenwoordig is hij campingbaas in Sint Jansklooster. Daar runt hij met partner Sonja mini-camping ’t Waterhoentje. Buiten het ronduit fenomenale uitzicht over de Beulakerwijde en De Wieden geniet hij vooral van het contact met de mensen.

Na zijn periode in Genemuiden werkte Van der Wal zestien jaar op een grote camping in de Veluwse bossen rondom Heerde. Vier jaar geleden kwam hij naar het water van Sint Jansklooster. “We runden een camping met 330 staplekken. Vanwege problemen met mijn knie was dat eigenlijk niet meer te doen. Toen kregen we de vraag of we ’t Waterhoentje wilden voortzetten. De moeder van Sonja is die ruim twintig jaar geleden begonnen. Hier hebben we twintig plekken. En dat is prima te doen”, vertelt Van der Wal.

Prima te doen is ook het uitzicht op de omgeving. Op deze zonnige woensdagmiddag vliegt een ooievaar over, ligt de Beulakerwijde er in de verte blauw bij en is uitzicht op de rietlanden van Bezoekerscentrum De Wieden feeëriek. “We beseffen elke dag dat we in een paradijsje wonen. Je wordt hier wakker met het geluid van de vogels. En ’s ochtends zie je fazanten en reeën lopen. Die laatsten helpen prima met het snoeiwerk”, glimlacht Van der Wal, terwijl hij op de aangevreten struiken wijst.

Hij is druk aan het werk op de camping. Zeven mini-schaapjes zijn momenteel nog de enige gasten, maar vanaf 1 april komen ook de mensen terug. “We hebben negen vaste gasten en daarnaast toeristen uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Ze zijn altijd onder de indruk van de omgeving. Meestal is de camping overdag verlaten. Mooi is dat bij het Bezoekerscentrum de EcoWaterLiner vertrekt. Daarmee kunnen onze gasten naar Giethoorn of Blokzijl varen en vervolgens terug fietsen naar de camping. Ook heb ik een verhuurboot voor ze. De vaste gasten hebben bijna allemaal zelf een boot. Je vaart hier zo de Beulaker op.”

De camping draait goed. “Met Pasen zitten we bijna vol, Pinksteren en Hemelvaart is helemaal volgeboekt en in het hoogseizoen is er ook nauwelijks plek meer. In het voor- en najaar ben je afhankelijk van het weer. Met de huidige temperaturen gaat de telefoon regelmatig. Mensen krijgen weer zin in de zomer. Het contact met de gasten vind ik het leukste van dit werk. We organiseren veel activiteiten. Zo ga ik een dagje op forel vissen in Ruinerwold en ’s avonds gaat vaak de barbecue aan. Het is heel leuk om te zien hoe de gasten hier met elkaar omgaan: één grote familie.”

In de lucht kruisen de witte strepen van vliegtuigen elkaar. Veel mensen zijn blijkbaar onderweg naar verre oorden. Als ze naar beneden kijken zien ze het adembenemende landschap van De Wieden. Van der Wal woont en werkt er dagelijks in. “De schoonheid zie ik elke dag nog. De vrijheid is enorm. In een paar minuten ben ik midden op de Beulaker. In de zomer heb je eigenlijk geen tijd voor dat soort uitstapjes, maar daarvoor moet je tijd maken.”

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500