Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 december 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kamper burgemeester geniet van Terpkaas

Geplaatst op: 24 maart 2017

Foto Teunie Rijfkogel

De zuivelboerderij van de familie Bruins op Kamper Eiland geniet landelijke bekendheid. De unieke producten van eigen koeien zijn in de wijde regio verkrijgbaar. Nieuw is de Kamper Terpkaas: een rauwmelkse kaas met melk van echte Kamper koeien. Bereid en gerijpt in de eigen kaaskelder op het aloude boerenerf. Burgemeester Bort Koelewijn schoof aan bij het ontbijt en genoot zichtbaar van een ‘bortje kaas’.

Kenners zijn het erover eens: de Kamper Terpkaas is een unieke kaas. Wars van toevoegingen en honderd procent biologisch. “Puur natuur”, lacht Irene Bruins. “Met melk van onze eigen koeien. Op ERF-1 gaan we uit van de kracht van de natuur. We hebben hart voor het land en de dieren. Geven ruimte aan weidevogels en voeren onze koeien hun natuurlijke voer. Boeren met respect voor het landschap. De aloude landerijen pachten we van de stad.”

Naast de bekende zuivel als melk en vla, met moeder’s vanillevla (met echte vanillestokjes) als onbetwiste topper, is er de kaas. Mogelijk gemaakt door enthousiaste crowdfunders met een kloppend hart voor eerlijke producten. Een kaas die meebeweegt met de seizoenen. In ieder stukje proef je de hand van de kaasmaakster en het jaargetij. De melk is bepalend voor de smaak, evenals het moment van bereiding en de rijping. Het maakt elke kaas uniek en tongstrelend anders.

“Op de boerderij maken we een halfharde gewassen kaas met een eetbare natuurkorst”, vervolgt Irene. “Kaasmaken wilde ik al jaren. Met de opening van de kaaskelder, medio 2016, werd het werkelijkheid en begon de ontwikkeling van een eigen kaas met de eerste Kamper Terpkaas als tastbaar resultaat. ‘Een typische boerenkaas met een mooie textuur en een goede volle smaak die tegelijk subtiel is en een lichtvoetig aroma heeft’, aldus een van de vele reacties.

De Kamper Terpkaas is onder meer verkrijgbaar in Kampen, IJsselmuiden, Genemuiden, Staphorst en Zwolle. Kijk voor meer informatie over ERF-1 en een overzicht van de verkooppunten op www.erf1.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500