Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Erepenning voor Antje Mateboer

Geplaatst op: 13 april 2017

De 94-jarige Antje Mateboer-Haverkamp is de eerste inwoner van Genemuiden die het gemeentelijk waarderingsteken heeft. Burgemeester Bilder reikte haar dat donderdagmiddag uit in de Havenzaal van De Kaaihof. Wielrenster Anna van der Breggen had vorig jaar de primeur van de nieuwe erepenning van de gemeente Zwartewaterland.

Mateboer heeft een lange lijst van verdiensten. Vanaf 1974 was ze vrijwilligster bij het Rode Kruis, eerst bij de afdeling Genemuiden en later voor de afdeling Zwartewaterland. Zij organiseerde daar bijvoorbeeld handwerkochtenden.

Ook voor de Ponyclub en Rijvereniging de Zwartewaterruiters heeft zij zich vanaf de oprichting in september 1974 ingezet als vrijwilligster. Zij was secretaresse,  hielp bij de organisatie van de wedstrijden (regelen van juryleden, het maken van startlijsten), met de jaarlijkse bazar in Genemuiden en organiseerde verkoopacties. Ook bij het organiseren van de jaarlijkse rit  in de bossen was zij nauw betrokken.

Haar hart ging ook uit naar de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden. Vanaf ongeveer 1980 was zij vrijwilliger bij deze stichting. Van het wassen van mutsen en het deelnemen aan klederdrachtpresentaties tot dienst tijdens de openingsuren van het museum.  Tot op zeer hoge leeftijd is zij bij deze organisaties en verenigingen betrokken geweest.

Verder was er nog haar verdienste als bestuurslid van de Nederlandse vereniging van Huisvrouwen in de jaren tachtig en haar jarenlange betrokkenheid bij de Stichting Emlichheim.

Bij al deze activiteiten heeft zij een voorbeeldrol vervuld. Het vrijwilligerswerk is in het algemeen een waardevolle factor in de samenleving. En zij  heeft  daar op een bijzondere wijze een  bijdrage aan geleverd, zelfs toen zij al een respectabele leeftijd had bereikt.

Video Hans Klomp:

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500