Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Huizenmarkt bijna overal dynamischer

Geplaatst op: 13 april 2017

Vandaag maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerste kwartaalcijfers 2017 bekend. Het aantal transacties op de bestaande koopwoningmarkt neemt nog steeds toe, maar aan de grote groei lijkt langzaam een einde te komen. Positief is dat de markt in grote delen van Nederland profiteert van de stijgende lijn, aldus Freek van den Berg van Bonthuis Vaartjes Makelaars.

Er werden in het 1ste kwartaal van 2017 ruim 10% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat brengt het aantal transacties in het 1ste kwartaal door NVM-makelaars op bijna 38.700, en in de totale markt op naar schatting 50.200.

De verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt verder toe: 62% van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht. Het woningaanbod in Nederland daalt zeer snel. Ten opzichte van een jaar geleden staan er 32,7% minder woningen in aanbod

Met de kabinetsformatie in volle gang, hoopt de NVM,  dat een nieuwe regering geen ingrijpende systeemhervormingen in de woningmarkt gaat doorvoeren die het consumentenvertrouwen kunnen schaden. De woningmarkt heeft vooral behoefte aan rust en stabiliteit. Wij verwachten dat deze partijen in een kabinet niet al te veel gaan morrelen aan de leennormen. Dergelijke maatregelen zouden starters op de woningmarkt hard raken en leiden alleen maar tot nog hogere woonlasten en betaalrisico’s, aldus de NVM.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500