Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Echte Zwartewaterlander’ gaat graag door in de politiek

Geplaatst op: 15 april 2017

Marc Ooms stroomde na het afscheid van Roel Huls in als gemeenteraadslid van de ChristenUnie. De functie heeft hem in positieve zin verrast. “Je mag meebeslissen over alles wat bij een lokale leefgemeenschap komt kijken: van het sociale domein tot de begraafplaats. Dat vind ik nog leuker dan verwacht”, aldus Ooms, die zich omschrijft als een ‘echte Zwartewaterlander’.

Dat zegt hij ook met een schuin oog naar de discussie rond het oude Agnieten College. Een meerderheid van SGP en ChristenUnie was voorstander van sloop, waarna een aantal Sluzigers stellen dat Genemuidenaren en Hasselters beslissen over wat er in Zwartsluis gebeurt. Ooms kent die geluiden. “Maar ik denk dat er geen één raadslid alleen voor zijn kern in de raad zit. Je kunt het met hetzelfde gemak omdraaien: Zwartsluis bepaalt ook mede wat er in Hasselt of Genemuiden gebeurt. Het speelt voor mij geen rol waar in dit geval de school staat.”

Hij is een Zwartewaterlander, zegt hij nog een keer. “Ik ben in 2001 in Hasselt komen wonen, vlak na de herindeling. Ik weet dus niet beter dan dat ik in Zwartewaterland woon. De keuze voor Hasselt is een toevallige: ik kreeg een baan bij de provincie Overijssel en we vonden hier een mooi huis. We wonen hier ook met veel plezier en het landschap is prachtig”, zegt Ooms. Of hij als ‘import’ een ander beeld heeft dan politici met de wortels in Zwartewaterland, durft hij niet te zeggen. “Hooguit beschikken die over een ander netwerk, maar ik denk niet dat je dan andere beslissingen neemt.”

Dat hij over het landschap begint, is dan weer geen toeval. Na zijn jeugd in Woudenberg studeerde hij Aardrijkskunde in Utrecht en houdt zich als provinciaal ambtenaar bezig met Natura2000. “Landschappen interesseren me zeer: polder Mastenbroek is uniek en de uiterwaarden van Vecht en Zwarte Water zijn prachtig. We hebben in de gemeente ook steeds meer aandacht voor die landschappelijke waarden, kijk alleen maar naar de visie over de stadsranden met daarin aandacht voor het aangezicht van de industrieterreinen.”

Zijn achtergrond kwam ook weer van pas bij het thema Agnieten College. “Een door iedereen gedeeld sentiment heeft te maken met het zicht op het gebouw over de kolk. Dat is inderdaad prachtig en juist dat beeld moeten we daar bewaren. Alleen heeft het behoud van het huidige gebouw veel te veel haken en ogen.”

Naast aandacht voor het landschap heeft Ooms meer politieke speerpunten. “Duurzaamheid en klimaatverandering hebben natuurlijk ook met aandacht voor het landschap te maken. Daar kunnen we echt nog slagen maken. Verder voel ik me goed bij de sociale kant van de ChristenUnie. Omzien naar elkaar, zorgen voor iedereen. Dat is een belangrijke reden waarom ik me tot deze partij voel aangetrokken.”

Al vrij snel na zijn komst naar Hasselt meldde hij zich bij de ChristenUnie. Via het bestuur van het waterschap kwam hij uiteindelijk in de gemeenteraad terecht. En de huidige periode zou hij graag verlengen. “De ChristenUnie is momenteel aan het nadenken over de lijst waarmee we de verkiezingen in gaan. Als het aan mij ligt, sta ik op een verkiesbare plaats.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500