Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 september 2020
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vijf Gebroeders klaar voor de 20e Mattenschippersrace

Geplaatst op: 21 april 2017

Elke laatste zaterdag van april wordt in de Kop van Overijssel de Mattenschippersrace gehouden. De Vijf Gebroeders staat uiteraard ook weer aan de start. Klassieke platbodems melden zich s ’morgens in Blokzijl aan de start voor een ‘kleintje strontrace; zoals de Mattenschippersrace ook wel genoemd wordt. Zeilen bomen en jagen zijn de enige toegestane vormen van voortbewegen.

De mattenschippersrace is een zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De deelnemers moeten zeilend het rondje Zwartsluis afleggen. Vanuit Blokzijl voert de race over het Giethoornse meer, Jonen en de Beulaker Wijde en via de Blauwehand en Beukers naar Zwartsluis. Daar moeten de deelnemers een opdracht uitvoeren. Dan gaat het parcours verder over het Zwartewater langs Genemuiden, Zwartemeer, Kadoelen en Vollenhove en vandaar weer naar Blokzijl. Afhankelijk van de windrichting kan de wedstrijd ook in omgekeerde richting worden gevaren. De eerste race werd gehouden in 1997.

Afgelopen tijd is het schip op verschillende punten verbeterd om goed mee te kunnen doen. Ook hebben de vijf Gebroeders afgelopen week nog een oefenavond gehad wat ze komende week nog zullen herhalen zodat ze als een sterk team aan de start zullen staan voor de 20e editie van de mattenschippersrace.

Foto’s Pieter Polman 2016

 

Gepubliceerd door Pieter Polman
Van Dijk Containers 500