Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
7 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuider traditie is ook een vorm van gezelligheid

Geplaatst op: 1 mei 2017

Foto's Joke Veldman Tekst Erik Driessen

“Als de luiemotte klaar is, ga ik naar ’t werk…”, klinkt het maandagochtend rond 06.00 uur in een schuurtje aan de Stuivenbergstraat. Een keer per jaar gaat de traditie voor stipt op tijd komen. En de oude Genemuider traditie vinden ze hier zo belangrijk dat met man en macht wordt gewerkt om de Luiemotte op tijd klaar te hebben. “Het zou ontzettend jammer zijn als dit verdwijnt”, luidt de conclusie op een moment dat de meeste Genemuidenaren nog op bed liggen.

De families Eenkhoorn, Visscher en Van der Pligt werken al een jaar of vijf aan een Luiemotte. Een keer trokken ze alleen door de straten van Genemuiden, maar meestal is er nog wel een groep die al zingend een bloemrijk bouwwerkje naar eerst de Irenestraat en later ’t Olde Staduus brengt. Voordat het zover is, moet er veel werk verzet worden. “We lopen achter…”, stellen de dames ruim een uur voor vertrek vast. Al is dat ook geen ramp. “Uiteindelijk komt het altijd goed”, lacht Jansiska Bastiaannet.

Zij is een van de dames die veldbloemen aanbrengt op een bij Dorcas gekochte wieg. De bloemen zijn afgelopen zaterdag geplukt in de velden rond Genemuiden. De pinksterbloemen waren al bijna uitgebloeid, maar gelukkig is er voldoende aanbod om ook dit jaar weer een kleurrijk geheel samen te stellen. Daarmee zijn ze om 05.00 uur begonnen. De kinderen die straks moeten zingen, liggen dan nog op bed. Luiemotte is vooral een activiteit van de ouders, zo blijkt.

Een zekere verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de traditie, voelen ze wel. “Het haalt veel jeugdherinneringen naar boven. Als kind deden wij ook al mee. Dit hoort bij Genemuiden. Daarom zou het heel jammer zijn dat de traditie verdwijnt. Luiemotte is nu ook heel laagdrempelig, sinds vorig jaar is het geen wedstrijd meer. Eigenlijk is dat jammer”, wordt er verteld tussen het werken door. Het geluid van een smartphone klinkt. “Telefoon, geen tijd”, is de reactie in de ‘werkschuur’. Het moderne hulpmiddel wordt overigens in de voorbereiding wel gebruikt. “We hebben een luiemotte-app met vier deelnemers.”

Het samenwerken aan de traditie is ook een vorm van gezelligheid, vertellen de dames. “Na afloop van het bloemen plukken zaten we zaterdag met 21 mensen na te praten. Dan gaat de frituurpan aan. Luiemotte bindt ook.” En dat woord past ook bij de gebeurtenissen op deze maandagochtend. Ondanks de lichte stress is het vooral gezellig aan de Stuivenbergstraat, waar rond 06.30 uur de vorderingen goed zichtbaar zijn. Het wordt tijd om de kinderen uit bed te halen die straks aan de slag moeten. Die krijgen later bloemen in het haar.

“Hij is mooi”, klinkt het uiteindelijk goedkeurend als de Luiemotte klaar is om richting de Irenestraat te gaan. “Luiemotte, luiezotte, op goan stoan”, is het lied dat het komende uur met regelmaat wordt ingezet. Met een kleine omweg arriveert het bloemenwerk bij de groentezaak van De Lange. Daar staan Klasien Hoekman en Sijm van Lente te wachten op de Luiemottes van dit jaar. “Maandag is altijd een lastige dag”, weet Van Lente. Bloemen moeten dan immers op zaterdag al geplukt worden. Helemaal ononderbroken is de traditie, zegt Van Lente. Er zijn wel eens jaren geweest dat er geen Luiemotte door Genemuiden trok. Bijvoorbeeld in de tijd van de Mkz-crisis. Geen boer in het weiland, dan ook geen bloemenplukkers.

Iets voor 07.30 uur klinkt er vanaf twee kanten gezang. Naast de Luiemotte die aan de Stuivenbergstraat tot stand kwam, zijn ook de families Beens en Kloosterman voor dag en dauw opgestaan. Niet al te lang na middernacht klonk hun wekker. Ook in hun verhalen wordt het woord gezelligheid regelmatig genoemd. Samenwerken aan een echte Genemuider traditie is goed voor de saamhorigheid. Naast de lokale en regionale media zijn er meer belangstellenden die de Luiemottes komen bekijken. Na een paar minuten van stilstand begint het gezang weer en verplaatst de kleine stoet zich richting het Havenplein. Luiemotte heeft ook 2017 weer gehaald.

Vanavond om 19.00 uur is de prijsuitreiking bij het Historisch Centrum Genemuiden, waarna de beide Luiemottes weer naar De Meente. Ook dat is zo langzamerhand een vast onderdeel van de traditie.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500