Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Medaille voor voortzetten traditie

Geplaatst op: 11 mei 2017

De kinderen die dit jaar bij de twee Luiemottes betrokken waren, kregen donderdagavond een medaille voor hun inzet. Zij zorgden samen met hun ouders dat de oude Genemuider traditie weer is voortgezet.

Sijm van Lente van de Vrienden van oud-Genemuiden prees de inzet en dook ook nog even in de geschiedenis. Luiemotte is verwant aan Luilak, dat elders in Nederland ook wordt gevierd, maar overal weer op een andere manier. Hij liet ook foto’s zien van Luiemotte uit de jaren dertig en veertig. Bloemen werden toen nog nauwelijks gebruikt. Luiemottes werden eerder voorzien van papier en bijvoorbeeld lampionnen. Ze werden gemaakt door de kinderen zelf en in die tijd deden grote groepen mee.

Wanneer de bloemen hun intrede deden is niet bekend. Ook de herkomst van het fenomeen is niet duidelijk. Wellicht stamt het af van een katholiek of heidens ritueel. Tenslotte liet Van Lente nog een video zien uit 2005. Ook toen was de opkomst al niet groot meer.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500