Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Shelfcloud passeert Genemuiden (door John Poot)

Geplaatst op: 13 mei 2017

Een week van uitersten was het qua weer: begin van de week vroor het nog matig op teen hoogte en aan het einde van de week liep de temperatuur op naar boven de 20 graden. Doordat de temperatuurstijging snel gaat wordt de lucht onstabiel waardoor we onweersbuien kunnen krijgen. Dat was gisteravond ook een feit, voor de een, een prachtig natuurverschijnsel voor de ander het tegenovergestelde. Maar de komende dagen gaan we toch naar zomerse waarden toe.

Shelfcloud

Gisteravond hadden we in de loop van de avond te maken met veel onstabiele lucht in de atmosfeer, rond de 22uur trok een beste regenbui met veel ontladingen net ten noorden van Genemuiden langs. Er viel wel regen (er is ongeveer 4 mm gevallen). Voor dat regenfront hing een prachtige Shelfcloud. Deze wolken zien we wel eens bij onweersbuien, het is een bijzondere (angstaanjagende) randverschijnsel voor de onweerswolk. Zo’n wolk ontstaat wanneer koelere lucht in aanraking komt met  warme lucht vanaf de aarde. Een Shelfcloud ontstaat op de scheiding van neerdalende koele lucht en opwaartse warme lucht. De koelere lucht uit de daalstroom duwt de warme lucht aan de voorzijde van de wolk omhoog. Vaak kan de wind flink opsteken wanneer een Shelfcloud passeert met ook veel neerslag. Dit zijn de luchten waar stormjagers vol enthousiast van worden. Maar met dit soort weer moet je ook weer je verstand gebruiken en op tijd  een veilige plek zoeken.

Weekend weerbericht

De atmosfeer is nu ook nog flink onstabiel en dat betekent dat er vandaag ook nog buien met kans op onweer kunnen ontstaan. Het zwaartepunt is wel voor het oosten en noordoosten van Nederland, maar ook in onze omgeving is het niet uitgesloten. Verder is het vandaag wisselend bewolkt en kan er wat neerslag val met kans dus op onweer. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidwestelijke richting. De middagtemperatuur is rond de 20 graden. Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en is het droog.

Zondag start de dag met zon maar in de middag passeert een zwakke storing onze omgeving waaruit neerslag kan vallen. Het wordt wel wat koeler dan zaterdag met een temperatuur rond de 17 graden en staat een matige zuidwestenwind.

De dagen erna perioden met zon en middagtemperatuur ruim boven de 20 graden. Vanaf woensdag groter kans op neerslag en de dag daarna overgang naar een koeler weertype.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500