Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 september 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Melina beklimt met vader Albert de Mont Ventoux

Geplaatst op: 30 mei 2017

Tekst Erik Driessen, foto's Joke Veldman

Albert van Steenselen uit Hasselt beklimt de Mont Ventoux op 1 september voor het vijfde achtereenvolgende jaar. Dit keer doet hij dat samen met dochter Melina uit Genemuiden. “Toen ik begon met afvallen zei ik dat ik binnen drie jaar 25 kilo lichter moest zijn en de Mont Ventoux wilde beklimmen. Dat gaat nu gebeuren. En het is nog een wens van mijn vader ook om met zijn kinderen omhoog te rijden”, vertelt Melina.

Albert van Steenselen stapte zeven jaar geleden min of meer noodgedwongen op de wielrenfiets. “Ik kreeg last van reuma en kon mijn linkerbeen moeilijk optillen. Hardlopen lukte daardoor niet meer. Toen ik las dat fietsen goed tegen reuma was, besloot ik te gaan spinnen en later kocht ik ook een tweedehands fiets. Puur om te kijken of het wat voor me was”,  vertelt Albert.

Zeven jaar later moet de conclusie luiden dat het inderdaad iets voor hem is. Een bericht in de krant is daarvoor een belangrijke reden. “Ik las over de Stichting Mont Ventoux, die ooit was ontstaan omdat Rene Gaastra uit Steenwijk mensen vroeg om samen met hem de berg te beklimmen en daarmee geld voor KWF Kankerbestrijding in te zamelen. Sindsdien rijden elk jaar mensen naar boven. Omdat ik de gevolgen van de ziekte ook van dichtbij heb meegemaakt, leek me dat een goed doel en bovendien een mooie stok achter de deur om te blijven fietsen.”

Zo heeft hij ondertussen vier beklimmingen op zijn naam staan en rijdt hij jaarlijks sneller omhoog. “Natuurlijk is het zwaar, maar als je bedenkt wat kankerpatiënten moeten meemaken valt het allemaal nog wel mee. Je moet gewoon doorrijden”, zegt de wielrenner, die indrukwekkende momenten heeft meegemaakt. “Voor de start is altijd een minuut stilte. Dan zie je bomen van kerels volschieten. Dat maakt zoveel indruk. Tijdens de Ventoux ontstaat er een soort familiegevoel.”

Albert zou graag een keer met al zijn kinderen omhoog fietsen, zegt hij. “Al was het maar omdat je daar heel goed merkt dat er meer is dan feesten en plezier. Je komt daar in aanraking met de andere kant van het leven.”

Dochter Melina is de eerste die de handschoen oppakt. Ook zij sport de laatste tijd veel. “Of ik tegen de beklimming opzie? Nee, ik kijk er naar uit. Het lijkt me geweldig, ondanks dat ik nog weinig ervaring heb. Onlangs hebben we wel de Amstel Gold Race gereden. Dat was ontzettend pittig, maar je krijgt veel voldoening als je over de streep komt. We gaan ook nog oefenen op de Holterberg. Ik heb er wel vertrouwen in dat ik straks boven kom. Opgeven is geen optie.”

Vorig jaar leverde de expeditie naar de Mont Ventoux bijna een miljoen euro op. Ook vader en dochter Van Steenselen hopen dit jaar weer een bijdrage te leveren. Sponsoren kan via www.grootverzettegenkanker.nl. “Naast KWF gaan er ook bijdrages naar andere doelen. Wij rijden ook voor de Stichting Vaarwens. Mensen in hun laatste levensfase kunnen daarmee nog één het water op. De stichting wordt gerund door een echtpaar dat hun huis heeft verkocht en hun leven opoffert om anderen nog één keer te laten genieten. Daar heb ik ontzettend veel respect voor”, zegt Albert.

Melina zal tijdens de beklimming misschien nog wel eens denken aan Anna van der Breggen. “Die daagde mijn zus en mij tijdens de radiomarathon een keer uit om op de racefiets te stappen. ‘Dacht het niet…’, zei ik toen. En nu ga ik de Mont Ventoux beklimmen…”

Vader en dochter staan tijdens Hassailt met een kraam van de Stichting Vaarwens op de markt.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500