Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ondernemers ondersteunen kindslaven op Haïti

Geplaatst op: 8 juni 2017

De Woord en Daad Regio-Ondernemers Genemuiden gaan een nieuw project steunen. De ondernemers gaan geld inzamelen voor kindslaven (zogeheten Restaveks) in Haïti, het armste land op het westelijk halfrond. Eén op de vijftien kinderen werkt daar als slaaf, vertelde Woord en Daad medewerker Rina Molenaar.

De ondernemers waren vorige week op bedrijfsbezoek bij Dayseaday op Urk, een bedrijf dat vis importeert en verhandelt. Daar kregen ze een rondleiding en hoorden ze dat maar 30 procent van de vis die in Nederland verkocht wordt, ook daadwerkelijk door Nederlandse vissers wordt gevangen. Dat betekent dat 70 procent van de vis geïmporteerd wordt.

De ondernemers konden flink afkoelen op de warme dag: ze bezochten ondermeer een loods waar het 21,5 graden ónder 0 was. Uiteindelijk werd het wel weer warm, toen een overheerlijk visbuffet met gebakken scholfilet klaarstond.

Daarvoor kregen de ondernemers een presentatie van Molenaar over Haïti. Het kindslaaf-zijn is in dit land verweven met de cultuur. “In kerken kunnen mensen soms hele families aanwijzen die óf iemand in huis hebben aan het werk óf juist een kind verkocht hebben als Restavek. De bewustwording is daarom erg belangrijk.”

Juist daaraan gaat Woord en Daad werken, met de hulp uit Genemuiden. “De dominee is erg invloedrijk, en zal ons dus moeten helpen om een stuk van de problematiek te laten zien.” Daarnaast wil Woord en Daad, samen met partnerorganisatie Restavek Freedom, kindslaven opsporen en in school zien te krijgen. Doel daarbij is om 200 Restaveks direct te ondersteunen en bewustwording te creëren onder 100.000 Haïtianen.

Een nieuwe stap voor de Regio-Ondernemers. “Dit is iets buiten wat we gewend waren”, zei Molenaar. “We hadden vaak iets fysieks, iets om te bouwen ofzo. Nu gaan we wat anders doen.” Dit jaar gaat er 220.000 euro naar het project. Dat komt niet alleen van Woord en Daad en de ondernemers af; er wordt ook gekeken naar subsidiemogelijkheden.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500