Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 augustus 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

1.500 euro voor torenuurwerk

Geplaatst op: 13 juni 2017

De Stichting Vrienden van Oud Genemuiden kreeg van het Stimuleringsfonds van de Rabobank dinsdagmiddag een bijdrage van 1.500 euro. Die komt ten goede aan het torenuurwerk, dat de stichting wil restaureren. De restauratie is begroot op 31.500 euro, waarvan nu bijna een derde binnen is. Dat betekent nog een tekort van meer dan 20.000  euro.

Voordat de restauratie van start gaat, moet het geld binnen zijn. Daarom is de stichting naarstig op zoek naar financiële middelen. In 1949 werd het uurwerk uit de toren van Genemuiden gehaald, waarschijnlijk op het moment dat de wijzerplaten van het muurwerk boven de galmgaten verplaatst werden naar de torenspits.

Het is de bedoeling dat het oude torenuurwerk een mooie, zichtbare plek krijgt in de hal op de eerste verdieping vann ’t Olde Staduus en daar weer de tijd gaat aangeven door middel van een wijzerplaat. “Door het restaureren van het uurwerk blijft een cultuurhistorisch voorwerp voor Genemuiden en voor de toekomst behouden”, vindt de stichting. De bijbehorende klokken, die nooit zijn teruggevonden, werden trouwens in de oorlog geroofd door de Duitsers.

Gepubliceerd door Enrico Kolk
Van Dijk Containers 500