Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 mei 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Onderzoek naar bijzondere planten op het industrieterrein

Geplaatst op: 29 juni 2017

Wie dit weekeinde speurende mensen op het industrieterrein van Genemuiden en Zwartsluis ziet, hoeft geen alarm te slaan. Vrijwilligers van FLORON inventariseren namelijk bijzondere plantensoorten op de bedrijventerreinen. Dat onderzoek maakt onderdeel uit van een grote inventarisatie in de wijde omgeving rond Vollenhove. Ruim dertig plantenkenners werken daaraan mee.

FLORON is een organisatie die zich inzet voor het behoud van wilde planten in Nederland. Een paar keer per jaar slaan vrijwilligers een kamp op in Nederland en nemen ze een gebied onder de loep. Dit keer is dat Vollenhove en regio, omdat hier gevarieerde landschappen voorkomen: van de keileemrug bij Vollenhove tot het laagveen in De Wieden en het nieuwe land van de Noordoostpolder. De onderzoekers willen bijvoorbeeld weten of er nog planten bloeien die in de tijd van de Zuiderzee ook in dit gebied voorkwamen. In 1928 is een zelfde onderzoek verricht, waardoor er goede vergelijkingen kunnen worden gemaakt.

Dat de onderzoekers ook bedrijventerreinen meenemen lijkt vreemd, maar dat is het niet, zegt Edwin Dijkhuis van FLORON. “Op bedrijventerreinen tref je vaak bijzondere planten aan. Vrachtwagens rijden met zaadjes aan de wielen door heel Europa. Zo komen soorten uit het Zuiden in Nederland terecht”, legt Dijkhuis uit. Ook toeristen transporteren op die manier uitheemse soorten. “Ze kloppen na de vakantie zonder dat ze het weten zaadjes uit hun automatje.”

De vrijwilligers duiken van vrijdag tot en met maandag de regio in. Ze overnachten op camping Kamper Erve in Sint Jansklooster.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500