Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Minister Kamp onder de indruk van Hamat

Geplaatst op: 18 september 2017

Minister Henk Kamp van Economische Zaken bezocht maandagmiddag Hamat B.V.  in Genemuiden. Daarna sprak hij bij Verhoek met ondernemers over de gevolgen van de Brexit. Voor het bezoek aan Hamat bekeek hij ook Condor in Hasselt. Met de bedrijfsbezoeken kwam een wens van de minister uit.

“Spectaculair…”, zegt Kamp als hij voor het nieuwe hoogbouwmagazijn van Hamat B.V. staat. Hij kijkt tegen de 28 meter hoge palletkranen aan en is onder de indruk van de techniek. Directeuren Alexander Harms en Herbert Altena van Hamat B.V.  leggen de noodzaak van de nieuwbouw uit. Hamat B.V. groeide zo hard dat een forse uitbreiding nodig was. Klanten van het bedrijf verwachten een supersnelle levering en daarvoor is een groot magazijn nodig.

Dat magazijn is tachtig meter lang, 25 meter breed en 28 meter hoog. Palletkranen werken daar volledig automatisch. Hamat B.V. is de techniek in het magazijn nog aan het afstemmen. Harms verwacht dat de ruimte tegen het einde van het jaar volledig operationeel is. Hamat B.V. levert over de hele wereld matten en tapijten aan onder meer bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels. “Met de komst van dit gebouw kunnen wij nog beter in de piekperiodes aan de vraag van onze klanten voldoen”, aldus Harms.

Harms en Altena leidden de minister door het indrukwekkende complex van het bedrijf. Net als bij het eerdere bezoek aan Genemuiden toont Kamp zich weer zeer geïnteresseerd in het bedrijf en de sector. Links en rechts schudt hij handen van medewerkers en voortdurend vuurt hij vragen af op de directie.

Het bedrijfsbezoek is het gevolg van een gesprek tussen wethouder Visserman en Kamp tijdens een bijeenkomst in Zwolle. Daar kwam het gesprek op het bezoek dat de minister eerder aan Edel Tapijt en het Tapijtmuseum bracht. Daaraan zou hij graag nog een keer een vervolg geven, waarna Visserman de organisatie op zich nam. De interesse van Kamp komt ook voort uit het verleden. Tijdens zijn eerste baan had hij veel contact met de Genemuider tapijtindustrie.

Kamp, met in zijn gezelschap ook burgemeester Bilder en wethouder Visserman, luncht ook bij Hamat B.V. Na anderhalf uur wordt het bezoek afgesloten. Harms overhandigt de minister bij het afscheid een deurmat uit eigen productie.

Het bezoek aan Genemuiden werd na het Brexit-overleg bij Verhoek afgesloten met een informele ontmoeting met ondernemers van weleer uit de tapijtsector. Minister Kamp was in de jaren 70 werkzaam bij de firma Veton BV in Enschede. Tot zijn taken behoorde de verkoop van tapijtgarens aan de Genemuider tapijtfabrikanten. Eenmaal in Genemuiden maakte minister Kamp graag van de gelegenheid gebruik om zijn zakenrelaties van toen Jan Timmerman, Helmich Visscher, Karst de Lange Ezn en Albert van Lente nog eens te ontmoeten.

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500