Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Een winkelkar vol appels toont de problematiek rond Alzheimer

Geplaatst op: 21 september 2017

“Ik weet niet of ik genoeg appels voor een appeltaart heb…”, vraagt een onzekere vrouw in Albert Heijn Bart Knap. Ze heeft de winkelwagen vol met zakken appels liggen. Andere klanten in de supermarkt weten niet goed hoe ze met de vrouw om moeten gaan, de caissière zoekt ook naar de juiste houding. “Dit geeft de problematiek rond dementie goed weer…”, zegt Lia Ruitenberg van IJsselheem.

Want donderdag is het Wereld Alzheimer dag en over de hele wereld wordt stilgestaan bij de steeds verder oprukkende ziekte. Die laat patiënten en naasten vaak wanhopig achter. Niks is meer zoals het was, herinneringen vervagen en mensen weten niet goed hoe ze met dat ziektebeeld moeten omgaan. Dat blijkt ook bij Albert Heijn Bart Knap. De vrouw helpen is niet eenvoudig. “Ga maar even mee naar de kassa…u heeft aan één zak appels wel genoeg. Dan leggen we de rest even terug”, geeft Lia Ruitenberg uiteindelijk het goede voorbeeld.

De dame met de winkelkar vol appels is actrice voor één dag: Hermien van Helsdingen van IJsselheem. Ze maakt de problematiek wel goed duidelijk. “En dat is precies wat we op deze dag willen doen: mensen bewust maken van de ziekte en de gevolgen daarvan. Veel mensen weten niet goed hoe ze met deze mensen moeten omgaan. Er rust een taboe op. Patiënten worden als ‘raar’ gezien”, vertelt Lia Kunst, die namens de organisatie een standje bemant in de supermarkt.

Heel druk heeft ze het niet. Misschien een symptoom van het taboe dat op de ziekte rust, al hebben veel mensen ook haast. “Wij organiseren ook regelmatig Alzheimeravonden en dan loopt het wel redelijk storm. Vaak familieleden die willen weten hoe ze moeten omgaan met dementerenden, en soms ook ouderen die zelf tegen problemen aanlopen”, aldus Kunst. De volgende avond is op 9 oktober in De Meente. Thema is dan ‘een dementievriendelijke samenleving’.

Dat is wat het kabinet nastreeft en waaraan ook de gemeente en IJsselheem willen werken. Zo’n dementievriendelijke samenleving betekent niet dat de inrichting van winkels of andere faciliteiten anders moet, zegt Ruitenberg. “Het gaat er vooral om dat we allemaal weten hoe we deze mensen kunnen helpen. Geduld is daarbij heel belangrijk. De ziekte neemt toe en dat betekent dat we steeds meer met alzheimer in aanraking komen. Ook daarom is het goed dat we er allemaal meer van weten.”

De actie bij Bart Knap, en in supermarkten in Zwartsluis en Hasselt, krijgt een vervolg. De organisatie gaat de ervaringen van donderdag evalueren en vervolgens bepalen welke stappen nodig zijn.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500