Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 mei 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Lip en Jansen nemen afscheid (column Erik Driessen)

Geplaatst op: 16 oktober 2017

Spelers die de kicksen aan de spreekwoordelijke wilgen hangen (waar komt dat gezegde eigenlijk vandaan?), leggen de laatste meters op een voetbalveld doorgaans af op de schouders van teamgenoten. Bij Sportclub Genemuiden gebeurt dat al jarenlang op de maandag voor de Biestemerk. Ook vanavond nemen weer een aantal spelers op deze respectvolle manier afscheid van Sportclub Genemuiden. Dat zijn niet de minsten dit keer.

Patrick Lip koos deze zomer bijvoorbeeld voor een club in zijn geboorteplaats Lemmer. De Fries, ooit een groot talent bij FC Groningen, maakte bij zijn komst naar Genemuiden een verpletterende indruk. Zijn debuut betekende tegelijkertijd het debuut van Sportclub in de nieuwe Topklasse. Flevo Boys werd van het veld geveegd en Lip speelde weergaloos. Met een schitterende goal bekroonde hij zijn wedstrijd.

Zijn goal tegen FC Twente was vermoedelijk nog net wat mooier. Na een puntgave combinatie met Lanjouw en Jansen schoot hij de bal in het volle Arke Stadion onberispelijk in de touwen. Dat soort momenten werden in de seizoenen daarna schaarser. Geniale steekballen kwamen minder vaak aan, het venijn verdween uit ooit verwoestende schoten en van weergaloos combineren kwam het ook minder.

Het verhaal van Martijn Jansen lijkt daar wel op. Ondanks zijn talent redde de Genemuidenaar het niet bij PEC Zwolle, maar daarna groeide hij uit tot een van de toppers in het amateurvoetbal. Eigenhandig kon hij tegenstanders de nek omdraaien. Zonder bal geen toonbeeld van souplesse, maar met de bal aan de voeten transformeerde Jansen vaak tot een onaantastbare ballerina-achtige scherpschutter, die uit alle hoeken raak schoot. Liefst zo mooi mogelijk. Kunst op voetbalschoenen. De Messi van De Wetering. Blessureleed maakte dat het verwachtingspatroon de laatste seizoenen vaak te hoog lag. Genialiteit op afroep bestaat niet.

Vanavond is het duo voor het laatst samen te bewonderen op het hoofdveld. Met een beetje geluk bereikt zo’n splijtend passje van Lip, met de buitenkant van de voet, de sprintende Martijn Jansen, waarna die met een bekeken boogbal de keeper van dienst te kijk zet. Daarna kan het duo op de schouders van oud-teamgenoten naar de zijlijn. Daar halen ze de rest van hun leven herinneringen op aan de tijden dat Sportclub Genemuiden FC Groningen en FC Twente zenuwachtig kon maken.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500