Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 november 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Oranje zon (door John Poot)

Geplaatst op: 17 oktober 2017

Wie vanochtend tijdens zonsopkomst de lucht heeft gezien, zag dat de zon meer rood kleurde dan normaal. Ook op dit moment kleurt de zon meer oranje. Dit komt door de Orkaan Ophelia boven Ierland en de bosbranden in Spanje en Portugal en Saharazand.

Door de zuidelijke stroming veroorzaakt door de orkaan Ophelia wordt een flinke hoeveelheid Saharazand onze omgeving op gestuurd. In combinatie met de heftige bosbranden in Spanje en Portugal, waardoor veel roet- en stofdeeltjes de atmosfeer worden in gebracht, ziet de zon er rood-oranje uit. Niet uniek maar wel opvallend.

Als de zon ondergaat leggen de stralen een langere weg af dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Dit komt doordat rood licht een langere weg aflegt en minder verstrooid wordt dan licht met korte golflengte dat sneller wordt verstrooid.

Omdat er nu veel roet- en stofdeeltjes (saharazand) in de lucht zitten, wordt het zonlicht daardoor gebroken en legt een langere weg af naar de aarde. Vandaag is het de hele dag nog te zien. De kans is klein dat we het morgen ook nog zien omdat de orkaan Ophelia verder naar het noorden is getrokken en er is inmiddels regen gevallen in Portugal waardoor het effect minder tot weg is.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500