Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Rockverhalen zorgen voor goed gevulde Overtoom

Geplaatst op: 31 oktober 2017

Bert Heerink en presentator Jan Blei

Dat Bert Heerink maandagavond bij het CultCafe in d’ Overtoom was, heeft veel te maken met zijn vrienden Hardy Kuiper en Bianca Schutte die in Genemuiden wonen. Maar ook het karakter van de voormalig leadzanger van Vandenberg speelt ongetwijfeld een rol. De zanger bleek in d’ Overtoom de bescheidenheid zelve. “Voor timmermannen en boeren wordt nooit geklapt…”, zegt Heerink, die met Vandenberg in uitverkochte Amerikaanse stadions speelde.

En tussendoor speelde hij ook nog in d’ Overtoom. Heerink zag maandagavond een foto van hem zelf hangen in de kantine, want van het optreden zelf herinnert hij zich niets meer. Beheerder Eddy Beens des te meer. “Het ging destijds heel slecht met de sooscommissie. Het optreden van Vandenberg was onze redding. We boekten de band voordat Burning Heart een wereldhit werd, waardoor ze hier voor een klein bedrag optraden. Die avond hebben we veel geld verdiend.”

Dat had Heerink ook wel, maar toen gitarist Adje van den Berg voor Whitesnake koos, bleek de betrekkelijkheid van de roem. “Ik kon weer de fabriek in. De jongens daar vroegen zich af of ik de fabriek had gekocht, maar ik kwam werken”, lachte Heerink, die pas jaren later weer uit de dagelijkse sleur werd gehaald. “Producer Jaap Eggermont belde of ik een nummer voor een commercial van Heineken wilde inzingen. Dat werd vervolgens een top vijf hit en ook een album verkocht heel goed. Financieel aantrekkelijk, maar het Nederlandstalige circuit sprak me minder aan. Ineens stond ik ik in de roddelpers.”

Ondertussen heeft Heerink een gevarieerd muzikaal verleden achter de rug. Hij was zanger van Kayak, zit in een Pink Floyd-tributeband, zit met Jan Akkerman in een Brainbox Project en zit tegenwoordig ook weer in een rockband. Zelfspot is de geboren Achterhoeker niet vreemd, bleek maandag. “De videoclips van Vandenberg fungeren tegenwoordig als lachfilms voor mijn kleinkinderen. Die lachen zich rot om mijn lange haren en de strakke broeken die ik droeg. En ik lach lekker mee…”

Heerink was na de pauze de gast van presentator Jan Blei. Voor de onderbreking stond Cuby and the Blizzards centraal. d’ Overtoom wist manager Jan Venhuizen en Cuby-biograaf Broersma naar Genemuiden weten te halen. Die zaten vol met sappige anekdotes over de Drentse bluessensatie met onder meer Harry Muskee, Eelco Gelling en Herman Brood als leden. Ze hadden in Amerika kunnen doorbreken, vertelde Venhuizen. “We sloten echt een grote platendeal af, maar Muskee wilde niet. Ik denk uit faalangst. Hij was bang dat hij in het land van de blues door de mand zou vallen.”

Al lag Amerika vermoedelijk ook gewoon te ver weg van Drente. “Als hij de grens van de provincie overstak, was hij meteen chagrijnig”, herinnert Venhuizen zich. Muskee beschreef hij als ‘aimabel, heel lief, maar ook moeilijk’. Wellicht resulteerde dat ook in de vele wijzigingen in de bezetting van Cuby, die in de loop van de tijd een Zwolse bezetting kreeg met Hans Lafaille en Herman Brood, die toen al ‘aan de middelen zat’, zoals Venhuizen het beschreef.

Venhuizen was tot 1977 manager van Cuby and the Blizzards. Eelco Gelling was toen al naar de Golden Earring overgestapt, en Brood startte zijn legendarische Wild Romance. Met Muskee ging het vervolgens een jaar of twintig minder goed. “Johan Derksen is zijn redding geweest. Die organiseerde theatertournee die heel succesvol waren. Daarmee gaf hij Harry weer een toekomst.”

Die eindigde rond zijn zeventigste verjaardag. Muskee gaf die dag nog twee concerten, maar wist ondertussen dat hij ernstig ziek was. Kort daarop overleed hij aan leverkanker, maar wel in de wetenschap dat zijn band een enorme nalatenschap heeft nagelaten, onder meer met een eigen museum in Grolloo.

De derde aflevering van het CultCafé leverde een goed gevulde kantine van d’ Overtoom op. Dezelfde doelgroep kan op 15 december terecht bij Umme de Draaitoafel in d’ Olde Soldoat. Dan is onder meer Cuby-drummer Hans Lafaille te gast.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500