Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
16 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hasselt na de oorlog

Geplaatst op: 16 november 2017

Co Mateboer exposeert momenteel in ’t Olde Staduus. Van computeronderdelen maakte hij heel knap kunstwerken. Op Genemuiden Actueel vertelt hij het verhaal achter zijn werk.

Een knusse kleine Hanzestad met een lange geschiedenis. Doorsneden met een smalle gracht en deels omringd door een grachtengordel, die getrokken is van bastion naar bastion. Hasselt was een vesting. Het stadje was ook een pleisterplaats voor vrome pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella. Uitrustend bij de Heilige Stede en dan nog minstens tweeduizend kilometer te gaan.

Mijlpaal voor turfschepen onderweg naar de grote steden, geladen met brandstof voor de winter en op de terugreis naar de veengebieden…volgeladen met schelpen voor de kalkovens hier in Hasselt en bij Dedemsvaart. Nu is het plaatsje het bestuurlijk centrum van Zwartewaterland.

De plaat in het Olde Staduus van Genemuiden geeft het centrum van Hasselt weer, ongeveer zoals het nu is. Het oude, statige gemeentehuis staat midden in het stadje en is uitgebeeld met een goudkleurig koelelement van een computer. Op een van de bastions is het Joodse kerkhof nog te vinden, herinnering aan het bijna teloorgaan van een bevolkingsgroep. En verder: bruggetjes, straatjes en het wandelgebied over de wallen bij de begraafplaats.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500