Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
25 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Meevaller: tarief waterschap gaat omlaag

Geplaatst op: 17 november 2017

De belastingtarieven van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) dalen volgend jaar met gemiddeld vijf procent. Daarvoor haalt het fusiewaterschap 5,1 miljoen euro uit de reserves. Het bestuur moet nog wel definitief groen licht geven voor de daling.

Ook de uitgaven zijn de afgelopen twee jaar licht gedaald. De totale kosten over 2018 begroot het waterschap op 113,9 miljoen euro. In 2017 was dit 118,4 miljoen. “Hoewel de kosten van het waterschap de komende jaren weer licht zullen stijgen, dalen de tarieven voor volgend jaar”, licht bestuurder en portefeuillehouder Financiën Herman Odink toe.

Om het werk goed te kunnen uitvoeren, staan het waterschap de nodige uitdagingen te wachten, bijvoorbeeld voor het opvangen van de gevolgen van de klimaatverandering. “We moeten voorbereid én bestand zijn tegen extremen in het weer”, vertelt Odink. “Dagen met veel regen en grote plensbuien wisselen zich steeds vaker af met periodes van warmte en langdurige droogte. Daarnaast gaan we meer en meer bijdragen leveren aan duurzaamheid en de circulaire economie.”

Om de extremen in  het weer goed op te kunnen vangen, moeten de dijken worden versterkt en verhoogd. Daarnaast moeten de rioolwaterzuiveringen optimaal presteren om het vele rioolwater van huishoudens, bedrijven en industrie schoon te maken. Ook worden waterbergingen aangelegd om het water van zware regenbuien tijdelijk op te vangen en gaat het waterschap sloten en kanalen baggeren.  “Mensen vinden het vanzelfsprekend dat wij hiervoor zorgen. En dat mag ook van ons worden verwacht”, zegt Odink. “Maar bedenkt wel: het kost veel geld en vergt investeringen.”

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500