Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
3 maart 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartsluis… (door Co Mateboer)

Geplaatst op: 20 november 2017

Co Mateboer exposeert in ’t Olde Staduus met zijn kunstwerken die gemaakt zijn van oude computeronderdelen. Hij bespreekt de werken op Genemuiden Actueel. Dit keer de plattegrond van Zwartsluis.

Een voormalig vestingplaatsje, dat de vaarweg naar Drenthe beheerste. Over het Meppeldiep kwamen vanuit Drenthe de turfschippers, die, voordat ze de Zuiderzee overstaken, in Zwartsluis de noodzakelijke inkopen deden. Ook floreerden   scheeps- en reparatiewerven. Er was een mastenmakerij en meer ondersteunende bedrijven rondom het scheepvaartverkeer gesitueerd. En die zijn er nu nog, al zijn de turfschepen verdwenen.
Het stadje lag op een strategische plaats en daarom werd er in het verleden een sterke schans gebouwd met een bezetting van soldaten. Later is de gracht om de schans gedempt en zijn de wallen geslecht. De stad dommelde in tot het toerisme opkwam. Deze bedrijfstak is nu een van de economische pijlers van het stadje.

De plaat in het Olde Staduus in Genemuiden geeft Zwartsluis weer volgens een stafkaart uit het begin van de vorige eeuw. De gracht is nog intact maar de wallen zijn al verdwenen. De bebouwing van het Buitenkwartier en de Zomerdijk begon uit te breiden langs deze uit- en invalswegen.

De kraggen waren bijna onbegaanbaar en een domicilie van jagers, rietsnijders, vogels en mietsen..

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500