Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 januari 2021 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Hooiverhalen’ gezocht

Geplaatst op: 30 november 2017

‘Goed Kampereilander hooi rook als vers brood’, glimlacht voormalig hooihandelaar Jan Bruins als hij vertelt over de vroegere hooibouw op het Kampereiland. De zachte geur van het pas geoogste hooiland voert hem in gedachten terug naar vervlogen tijden. HooiDelta.nl, Rijksuniversiteit Groningen, Coster Pers en de Stichting IJsselacademie slaan de handen ineen om het verhaal van de IJsseldelta als hooischuur van Nederland vast te leggen. De resultaten zullen o.a. worden gepresenteerd in het (digitale) Nederlands Hooiberg Museum in Hasselt.

Hooi was tot in vorige eeuwen van grote betekenis. Grote delen van Nederland ontwikkelden zich tot weidegebieden en hooilanden. Niet alleen koeien eten gras en hooi, maar ook paarden. Tot de invoering van de stoommachine en de benzinemotor was paardenkracht een economische factor van belang. Hooi was lange tijd de benzine van nu.

De werkgroep HooiDelta wil de natuurhistorische ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de hooilanden en de hooicultuur van de IJsseldelta, inclusief de hooiboeren, onderzoeken, vastleggen en uitdragen. De Rijksuniversiteit Groningen zal vooral onderzoek doen naar de specifieke bodemeigenschappen en sociaal-economische omstandigheden die het succes van de IJsseldelta als weidegebied en hooiproducent verklaren. Coster Pers en de Stichting IJsselacademie richten zich op de beleving en de cultuur van de hooiwinning in de IJsseldelta in de negentiende- en twintigste eeuw.

Om het verhaal van de hooibouw in de IJsseldelta te vast te leggen is de IJsselacademie op zoek naar personen uit de omgeving Kampen, Mastenbroek, Genemuiden, Hasselt of Rouveen die hun herinneringen aan het hooien van weleer willen vertellen. Ook verzamelt zij historische foto’s uit familiealbums en gebruiksvoorwerpen m.b.t. tot de hooibouw. Mannen en vrouwen die zelf oppers hebben gemaakt, samen met familie en buren hooibergen vulden, hooi hebben verkocht of op een andere manier betrokken waren bij de hooibouw kunnen zich melden bij historicus Martin van der Linde, mvanderlinde@ijsselacademie.nl. Kijk voor meer informatie op www.hooidelta.nl.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500