Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Expositie Geelmuiden nog steeds te zien

Geplaatst op: 3 december 2017

Benieuwd naar Geelmuiden in tropische sferen? In het Historisch Centrum Genemuiden is dit te beleven! Een wonderlijke reis door de geschiedenis met echte voorwerpen, foto’s en kaarten, film en een spel voor de kinderen. In het Historisch Centrum Genemuiden is een expositie te bezichtigen met de titel ‘Geelmuiden aan de andere kant van de wereldbol’.

In de Noord-Molukken liggen eilandjes met onder andere de namen Groot Geelmuiden, Klein Geelmuiden, Hasselt, Hattem en IJsselmuiden. De expositie neemt u mee naar de geschiedenis van deze eilandjes; de reizen van de VOC-schepen; de naamgeving van de eilandjes in 1681 door Pieter Stippert. Hij vernoemt daar een hele reeks Nederlandse steden, waaronder Medemblik, Enkhuizen, Zwolle, Deventer, Kampen, Brunnepe, Urk, Marken, Ens en ook Hattem, Hasselt, IJsselmuiden en Geelmuiden. Midden 19e eeuw krijgen de vier laatst genoemde eilandjes bezoek van onder andere zendelingen, wetenschappers en antropologen. Die koersen richting het net ingelijfde Nieuw-Guinea. Enkelen bezoeken daarbij de vier eilandjes. De Overijsselse namen treffen we in hun reisverslagen aan. Aan deze bezoeken is te danken dat de Nederlandse namen tot in onze tijd worden gebruikt.

De expositie, die aan de hand van dit verhaal is opgezet, toont de geschiedenis van deze eilandjes aan de hand van kaarten, foto’s en tekst. Filmpjes zijn er te zien over het hedendaagse leven op deze eilandjes, de directe omgeving en de fenomenale tropische natuur. Een miniatuur fluitschip laat zien hoe het VOC-schip Geelmuiden (1657-1659) er uit zal hebben gezien. Allerlei gebruiksvoorwerpen uit het dagelijks leven op de eilandjes brengt het leven op Geelmuiden en Hasselt haast tastbaar dichtbij. Voor de kinderen is er een soort ganzenbordspel waarmee men over de wereldzeeën koers kan zetten naar deze verre oorden.

G.J. Westhoff heeft een boek samengesteld over het verhaal van de eilandjes. Dit boek ‘Heimwee-eilanden Geelmuiden Hasselt, Hattem en IJsselmuiden in de Noord-Molukken’, 128 bladzijden, geheel in kleur, is voor € 7,95 te verkrijgen bij het Historisch Centrum Genemuiden en in de lokale en regionale boekwinkels.

Het Historisch Centrum Genemuiden is elke zaterdagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De expositie is nog te bezichtigen tot en met 23 december 2017.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500