Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jeruzalem (door Co Mateboer)

Geplaatst op: 12 december 2017

Co Mateboer exposeert momenteel in ’t Olde Staduus. Hij heeft stadsplattegronden gemaakt van oude computeronderdelen. Op Genemuiden Actueel voorziet hij het werk van commentaar. Dit keer over Jeruzalem.

Jeroesjalajim, stad van (allerlei soorten) vrede. Een van de oudste steden van de wereld. Brand- en twistpunt in deze wereld. Struikelsteen voor alle volken. Smeltkroes van religies. De stad is grotendeels anders dan in de Bijbelse tijd. Een geschiedenis van verwoestingen en wederopbouw heeft zijn sporen nagelaten.

Rondom Jeruzalem is een hoge muur met acht poorten inclusief de achtste poort. Dat is de dichtgemetselde gouden poort. De muur is in 1542 door Süleiman de Prachtlievende weer opgebouwd en is 4 km lang en gemiddeld 12 meter hoog.

De voornaamste poorten zijn de Damascuspoort en de Jaffapoort.

 

De plaat.

De oude stad.

Centraal is het tempelplein, gemaakt van een deel van een computerkast. De gouden koepelmoskee is van een koperen koelelement.

Allerlei details zijn te zien, zoals de Via Dolorosa, de ruïne van het badwater Bethesda, de Klaagmuur en alle poorten. Buiten de muren is ook het huis van Kajafas met de trappen vanuit het Kidrondal aan te wijzen.

Rechtsonder, ook buiten de muren, is de oude Davidsstad met in het midden de straat, die naar de tempel gaat. De Ma’alot Ir David Street.

De oude pelgrims zongen wandelend op die straat de liederen van Hama’aloth, de opgangsliederen. Ps.120 t/m 134.

Voor zich zagen ze de tempel oprijzen “aan de Noorderzij’ ”.

Ze waren er!…

 

CM.

 

 

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500