Al 15 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
31 oktober 2020 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kerstmarkt in Sint Jansklooster

Geplaatst op: 16 december 2017

Meer kramen en meer amusement. Dat is het motto voor de Kerstmarkt die de Stichting Klooster Creatief op zaterdag 16 september (15.00 tot 20.00 uur) in Sint Jansklooster organiseert. Elk jaar groeit het aantal standhouders , maar wat de organisatie betreft niet tegen de klippen op. “Wij willen vooral groeien in kwaliteit: de markt moet steeds beter en sfeervoller worden”, klinkt aan een keukentafel aan de Van Ommenstraat, meestal het hoofdkwartier van de organisatie.

“We houden van organiseren…”, verklaart Bertus Lok over waarom de organisatie zoveel uren steekt in de kerstmarkt. Het idee daarvoor ontstond een paar jaar geleden. “Wij wilden meer activiteiten in het dorp én hobbyisten een podium bieden. Daaruit ontstond het evenement Klooster Creatief in het dorpshuis. Ik geloof niet dat het er ooit zo druk is geweest…”, glimlacht Lok.

Marina Lok en Roelfien van der Laan – de oprichtsters van Klooster Creatief die worden bijgestaan door echtgenoten Bertus Lok en Jaap van der Laan – kregen tijdens dat evenement veel enthousiaste reacties en op de een of andere manier viel ook het woord kerstmarkt. Ondertussen zijn ze toe aan editie drie. Voor het eerst vindt die plaats bij voetbalvereniging VHK aan de Van Ommenstraat. Het overleg met bestuur en beheersters van VHK is zeer goed. “De verwachting is dat de markt daar sfeervoller en gezelliger gaat worden. Ook zijn wij verhuisd van de vrijdag naar de zaterdag. Iedereen verklaarde ons voor gek, maar we hebben wel meer marktkooplui dan vorig jaar en gaan ervanuit dat er ook meer publiek komt.”

De hoop is dat de bezoekers vervolgens ook langer blijven. “Daarom hebben we onder meer een grote klimwand, een draaimolen en een Schminkster naar de markt gehaald. Leuk voor de jonge en de wat oudere jeugd. Bovendien zijn deze attracties gratis. Als kinderen plezier hebben op een markt, blijven de ouders ook langer”, denkt Marina Lok. De komst van de attracties is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Vitaal Landveno Vollenhove-Sint Jansklooster, een initiatief van de gemeente. Verder is de stichting heel blij met de vele sponsoren die een financiële of materiële bijdrage leveren. “Daardoor kunnen wij het publiek weer veel leuks bieden”, zegt penningmeester Roelfien van der Laan.

Marktkooplui, corsogroepen en de vrijwilligers van VHK doen de rest. Er is een mooi aanbod van verkoopwaar, zoals eten en drinken, kerstdecoraties, kleding en schoenen. “En daarbij gaan we altijd voor kwaliteit: nooit meer dan hooguit twee dezelfde producten op de markt”, vertelt Roel Winter. De handelaren komen van heinde en ver: van bovenin Friesland tot diep op de Veluwe. “We hebben zelfs handelaren uit Den Bosch aan de lijn gehad. Die dachten vanwege ‘Sint’ vermoedelijk dat ons dorp in Brabant lag. Ze hebben nog even nagedacht over een weekendje Kop van Overijssel, maar uiteindelijk komen ze toch niet.”

Desondanks wordt de kerstmarkt ongetwijfeld sfeervol, gezellig en druk bezocht. Voorzichtige plannen voor ‘meer’ zijn er ook al, lacht Bertus Lok. “Ons belangrijkste doel is dat deze markt een blijvertje wordt, maar misschien dat we in het voorjaar ook wel eens iets gaan organiseren. Dat is alleen maar goed voor de sfeer en gezelligheid van het dorp.”

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500